Vegasból indulhat az újfajta tömegközlekedés, amit Elon Musk tervez – hvg.hu

Megkapta az engedélyt Elon Musk és cége, így Los Angeles után Las Vegasban is épülhet a gyors tömegközlekedésre alkalmas alagút.

Las Vegas városa áldását adta rá, hogy a Tesla- és SpaceX-vezér alagutat fúrjon tömegközlekedéssel kapcsolatos ötletéhez – ezt maga Elon Musk jelentette be a Twitteren, amellyel újabb szintre lépett egy ideje már hanyagolt projektje.

Mint ismert, Musk néhány évvel korábban kezdett foglalkozni az alagútfúrás gondolatával, amellyel szerinte forradalmasítani lehetne a tömegközlekedést: az alagutakban sokkal gyorsabban haladhatnak a járművek (jelen esetben egy kisvasút), az azokban utazók pedig gyorsabban érhetnék el céljukat.

Musk korábban ugyan Los Angelesben kifúrt egy ilyen alagutat a The Boring Company nevű cégével, az azonban csak tesztverzió volt: arra voltak kíváncsiak, egyáltalán megvalósítható-e a projekt. A munka nem csak remekül sikerült, azóta más városokban is megkezdték a tervezést.

Az illetékes hatóság kedden szavazott Musk Las Vegas-i alagútjáról, a döntés pedig kedvezően zárult. Musk és csapata így hivatalosan is munkába foghat. A tervek szerint az itt épülő alagútban elektromos járművek viszik majd az utasokat, akik általa a belvároshoz, idővel pedig más vegasi látványosságokhoz vagy például a reptérre is eljuthatnának majd.

Muskék úgy számoltak, hogy a projekt első körben 35-55 millió dollárba kerülhet. A hivatalos megnyitó a 2021-es CES elektronikai szakkiállítás, de a SpaceX vezetője azt szeretné, ha már idén elkészülnének vele.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk