Jeff Bezos víziója az űrben élő több billió (!) emberről – ATV

Jeff Bezos Washingtonban titokzatos esemény során vázolta vízióját az önfenntartó földi űr-telepesekről.

Jeff Bezos víziója az űrben élő több billió (!) emberről

A múlt héten, az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos végül leemelte a leplet a holdraszálló egységről, amelyet repülőgépgyártó társasága évek óta titokban fejlesztett, valamint arról a tervéről, hogy az embereket áttelepítsék a holdra. Az esemény során ambiciózus jövőképet mutatott be a világűr benépesítéséről.

Gerard O’Neill fizikus egy évtizeddel ezelőtt bevezetett koncepciójából kiindulva, a Blue Origin alapítója olyan önfenntartó élőhelyeket vázolt fel, amelyeknek egész városai, mezőgazdasági területei, sőt nemzeti parkjai is lehetnek a világűrben.

Bár ez a jövő még messze lehet, Bezos azt mondja, hogy „könnyű választás” lesz, amikor majd a Földön csökkenő erőforrásokkal szembesülünk.

A Csillagok között című filmre emlékeztető élőhelyeket a Földhöz elég közel lehetne felépíteni, hogy az emberek oda-vissza utazhassanak, és mindegyik „egymillió vagy annál több ember lakhelye” lehessen. Bezos szerint így mindig ideális lehetne az éghajlat.

A koncepciót az 1970-es években először Bezos korábbi professzora O’Neill állította fel, akinek javasolt élőhelyei forognak a világűrben, hogy a centrifugális erő alapján mesterséges gravitációt hozzanak létre.

Bezos szerint a különböző űrkolóniák közötti utazás olyan egyszerű lenne, mint egy „egynapos kirándulás”. De még hosszú út áll előttünk, mielőtt a terv valósággá válhat.

A színpadon Bezos hatalmas modellt csomagolt ki, amely a cég – stílusosan Blue Moon nevet viselő – első holdhajója lesz.

A vezérigazgató elmondása szerint a holdhajó az elmúlt három évben fejlesztés alatt állt, és 2024-ben indul holdraszállásra– összhangban a Mike Pence alelnök által idén feltárt ötéves határidővel.

Az űrhajón számos „több kilowattnyi energiát biztosító” üzemanyagcella van, amelyek képesek ellátni hosszú távú küldetéseket.

A Blue Moon egységgel több tonna hasznos rakomány szállítható a Holdra, a felső fedélzetének és alacsonyabban elhelyezkedő rakterének köszönhetően, amely utóbbi a holdfelszínhez „közelebbi hozzáférést teszi lehetővé a rakodáshoz” – mondta a cég.

Ezzel a technológiával reményei szerint a Blue Origin felkészít minket arra, hogy már 2024-ben emberek kerülhessenek a Holdra.

atv.hu / Mail Online

Neked Ajánljuk