Bedobták az ötletet: a BMW autógyártót vehet, nem is akármelyiket – Portfolio

A Sanford C. Bernstein elemzői szerint a BMW-nek meg kellene vásárolnia a Jaguar Land Rovert az indiai Tata Motorstól. A Bernstein elemzői szerint a BMW túltőkésített és a német autógyártó jelentős készpénzállománnyal rendelkezik, míg a Jaguar Land Rover mind működési, mind pénzügyi szempontból jelentős kihívásokkal küzd, azonban a cég egy nagyobb partner szárnyai alatt a mind a fix-, mind a változó költségeit is jelentősen csökkenthetné.

A Tata Motors veszteségei nőnek, míg a társaságnak a kínai eladásai lassulása mellett a Brexittel is meg kell küzdenie. A BMW esetében az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus jelentős problémát jelent, továbbá a brit politikai problémák a német autógyártóra is árnyékot vetnek, miután a BMW az Egyesült Királyságban gyártja a Minit és a Rolls-Royce-t is.

Az elemzőház szerint, ha a BMW 9 milliárd fontért megvásárolná a Jaguar Land Rovert, az 20 százalékkal növelhetné a német autógyártó eredményét, míg közel egynegyedével növelhetné meg a BMW által értékesített járművek mennyiségét, a Jaguar Land Rover eladásához azonban a Tata Motorsnak először félre kell tennie a büszkeségét az elemzők szerint.

A Bernstein szerint a tranzakció ’’érzelmileg összetett” lenne, a két autógyártó korábbi kapcsolata miatt, miután a kilencvenes években a BMW tulajdonában volt a Land Rover és a Rover-csoport is. Az elemzőház kiemeli, hogy ez az időszak traumatikus volt a BMW számára, és a müncheni menedzsment több tagja is kellemetlen emlékként tekint vissza erre a periódusra.

A BMW 14 milliárd dolláros költség lefaragási programon dolgozik, míg a Jaguar Land Rover 2,5 milliárd angol font értékű megtakarítás mellett 4 500 munkahelyet szüntet meg. A két cég korábban már megegyezett egymással a következő generációs elektromos autóikon.

A tranzakció nem lenne rossz üzlet a Tata Motors számára, miután a Jaguar Land Rovert 2008-ban 2,3 milliárd dollárért vásárolták meg a Fordtól, mindemellett érdemes azonban hozzátenni, a cég jelentős összeget fektetett be a Jaguar Land Roverbe. Iparági források szerint az indai vállalat több stratégiai opciót is megvizsgált a Jaguar Land Rover esetében, beleértve a részleges értékesítés lehetőségét is, a Tata Motors azonban cáfolta mindezt.

(Automotive News Europe)

Címlapkép forrása: Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images

Neked Ajánljuk