Odáig lesznek a játékosok ezért a videokártyáért, megjött a Radeon VII – hvg.hu

Várható volt, hogy az Nvidia csúcskártyájára reagálva az AMD is készít egy erőteljes hardvert. A Radeon VII nem csak gyors lett, lényegesen fejlettebb gyártástechnológiával készült. Meg is kérik az árát.

Miután az Nvidia is bemutatta új, RTX 2080-as VGA-ját, az AMD sem várt sokat, hogy leleplezze konkurens termékét, amelyet az alkalmazott gyártástechnológia miatt Radeon VII-nek neveztek el. Ugyanis ez az első olyan videokártya a piacon, amely 7 nanométeres grafikus processzorral rendelkezik. Utóbbinak hála az AMD szerint 25 százalékkal gyorsabb egységről beszélhetünk, de a technológia a kártya maximális sávszélességének is kedvez: kereken 1 TB/másodpercet tud.

Memóriából a korábbi Vega 64-es kártyákon lévő mennyiség dupláját, 16 GB-ot kapott, a memóriamodulok típusa azonban maradt a régi, ugyanúgy HMB 2 chipeket állítottak csatarendbe, ráadásul a fogyasztás sem lett kedvezőbb. Ezen a téren az Nvidia szörnye 215 wattos TDP-t produkál, míg a Radeon VII várhatóan megörökli a Vega 64 tudását, vagyis nagyjából 300 wattal kalkulálhatunk majd a vásárlók.

Az AMD összességében testes erőről beszélt a CES 2019 kiállításon zajlott bemutatón, ám bizonyos szituációkban nem csak egyenértékű teljesítményt kínál majd a 2080-al, a gyártó szerint túl is szárnyalhatja azt. Éles teszt nélkül mindezt egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni, főleg, hogy a Radeon VII az Nvidia által minden fórumon hangoztatott ray tracinget például nem is támogatja.

A Radeon VII-re már nem kell sokat várniuk a leendő tulajdonosoknak, egy hónap múlva, február 7-én érkezik a boltok polcaira. Pénzt azonban bőséggel vigyenek magukkal a vásárlók, az újdonságot ugyanis 699 dolláros, vagyis nagyjából 190 ezer forintos árcédulával lehet majd kapni. Mármint a tengerentúlon, idehaza biztosan sokkal többe fog kerülni.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk