Mobil – Kimaradt az alvásfigyelés az Apple Watch Series 5-ből – HWSW

A tegnap bejelentett okosórából végül kimaradt kimaradt az elmúlt napokban pletykált alvásfigyelés, amely helyett mindig aktív kijelzőt implementált az Apple. Az érdemi újítások sora ezzel majdnem véget is ér, a közvetlen előd Series 4-hez képest ugyanis már csak a beépített digitális iránytű, illetve a nagyobb, 32 gigabájtos belső tárhely jelent számottevő előrelépést.

Az always-on kijelzőhöz nem volt szükség komoly átalakításokra, az Apple Watch Series 5 ugyanazt az LTPO OLED panelt alkalmazza, mint elődje. A tervezőknek így csak a kijelzővezérléshez és az energiagazdálkodáshoz kellett hozzányúlniuk. A módosításoknak hála a kijelző képes egészen 1 hertzre csökkenteni képfrissítését, amellyel jelentős mértékű energiát lehet megtakarítani úgy, hogy közben a panel aktív marad. Természetesen a fényerő csökken, amennyiben viszont az óra a korábbiakhoz hasonlóan azt érzékeli, hogy tulajdonosa maga felé fordítja az előlapot, a paraméterek automatikusan az aktív állapotnak megfelelő szintre emelkednek.

aws5

Az Apple szerint ezzel bizonyos helyzetekben már nem szükséges a csukló elfordításával felébreszteni az okosórát, ami amellett, hogy kényelmes, akkus üzemidőt takaríthat meg. Természetesen a mindig aktív kijelző ebből valamennyit elvisz, a cég szerint azonban mindennel együtt változatlan maradt az üzemidő. Ez egy teljes feltöltéssel 18 órát jelent normál használat mellett az Apple saját mérése alapján. Ez az Apple Watch Series 4 és Series 3 értékével is megegyezik, felhasználói tapasztalatok alapján viszont az előbbi modell tovább bírja, így a valós használat melletti értékkel most is érdemes lesz megvárni a független teszteket.

A kijelzőt érintő fejlesztésnél szerényebb az okostelefonokból már jól ismert digitális iránytű, amivel az Apple egy apró lépéssel ismét közelebb hozta a Watch-ot az iPhone-hoz. A beépített 4G modemes kiadásoknál elérhető az okostelefonokból már ugyancsak ismert szolgáltatófüggetlen vészhívás lehetősége. Az újítások rövid sorát új, titánból készült készülékházzal, illetve a korábbról már ismert kerámiaház újjáélesztésével fejelte meg az Apple, mindkét esetben komoly felárért cserébe. Az alapár azonban nem változott, a 40 milliméteres modell bruttó 155 000, a 44-es pedig 165 000 forintról indul, amelyekhez az Apple üzleteiben a listaárnál kedvezményesebben párosíthatóak egyes (gyári) óraszíjak.

Olcsó iPad

Az új iPhone-ok és az Apple Watch mellé egy belépőszintű iPadet is bemutatott a cupertinói cég. A hetedik generációs (vagy 2019-es) modell új, nagyobb IPS LCD kijelzőt kapott. A panel képátlója immár 10,2 hüvelyk, amely egyben a 2010-ben bemutatott 9,7 hüvelykes megoldás végét is jelenti. A kijelző 2160×1620 felbontású, maximális fényereje pedig 500 nit. Ugyancsak üdvözlendő, hogy az új táblagép megkapta a mindeddig csak a Pro modelleknek járó Smart Connectort, amivel külső billentyűzet csatlakoztatható hozzá. Az (első generációs) Apple Pencil támogatás is megmaradt, a készülék tehát nagyon hasonlít az egykori 10,5 hüvelykes iPad Próhoz.

ipad19

A processzorhoz nem nyúlt az Apple, maradt a még iPhone 7-ből átemelt A10 Fusion chip, egyelőre ismeretlen kapacitású (vélhetően 2 vagy 3 gigabájt) memória társaságában. Az A10 szerepe annak tükrében érdekes, hogy a processzor immár 3 éves, az idén bejelentett iPad Minibe pedig már a lényegesen gyorsabb és hatékonyabb Apple A12 Bionic került. Ennek ellenére az új iPad jó vétel lehet, a 32 gigabájtos alapmodellért ugyanis csupán bruttó 135 000 forintot kér az Apple, amely nagyobb tárkapacitás és LTE modem mellett 225 000 forintig tornászható fel.

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.

Neked Ajánljuk