Magyarországon is működik már az új Apple Watch EKG-s funkciója – hvg.hu

Több hónapig tartó várakozás után néhány órája Európában, így Magyarországon is aktiválta az Apple Watch 4 EKG-funkcióját az Apple.

Immár a magyarországi Apple Watch 4 tulajdonosok is használhatják az óra szívverést vizsgáló funkcióját, a gyártó ugyanis nálunk is bekapcsolta az EKG-szerű mérésre alkalmas programot. A funkció az 5.2-es watchOS frissítéssel érkezett meg Európa 18 országába, köztük hazánkba is.

A frissítést a szokásos módon lehet letölteni, a telepítéséhez a készüléknek legalább 50 százalékos töltöttségen kell lennie.

Olvasónk, Bálint már telepítette a frissítést, és a funkció elmondása szerint zökkenőmentesen működik. Gyakorlatilag ugyanazt látni, mint az amerikai verzió esetén.

©

Még jobb, hogy a funkcióval összhangban működő mobilapp magyarul jeleníti meg a méréssel kapcsolatos információkat:

©

Az EKG-méréshöz hasonló funkciót eddig kizárólag az óra amerikai felhasználói tudták igénybe venni, ráadásul ők sem azonnal: több helyen csak később érkezett meg, mert az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA előbb csak egy szűk körnek adott zöld utat. A magyarországi óratulajdonosoknak pedig mostanáig kellett rá várniuk.

A mérés, és ezt maga az Apple is hangsúlyozza, nem helyettesíti a szakszerű orvosi vizsgálatot, több szakember szerint inkább kiegészítőként lehet rá tekinteni, amely adott esetben megerősíthet valamit. A funkció ennek ellenére mentett már életet, egy 46 éves amerikai férfinál pitvarfibrillációra figyelmeztetett.

Az okosóra EKG-tesztje alapvetően valamilyen rendellenességet képes érzékelni, például a már említett pitvarfibrillációt. Ez az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, és ha nem kezelik, nagyon súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet.

[Megcsinálták az olcsó okosórát, ami képes EKG-t is mérni]

Amennyiben kíváncsi a szakmai véleményre a viselhető eszközök (így az Apple-okosóra) EKG-funkciójáról, kattintson erre a linkre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk