Megvadulhatott az Amazon egyik robotja, gázspray-vel fújt le 24 dolgozót – hvg.hu

A részletek még nem ismertek, az azonban már biztos, hogy az Amazon egy robotja a felelős egy csütörtöki baleset miatt, ami a cég New Jersey-i raktárában történt.

Kórházba került az Amazon 24 dolgozója azt követően, hogy a cég amerikai raktárában használt automata rendszer (vagyis robot) valamiért medveriasztó gázspray-vel lefújta őket. Veszélyes vegyületről van szó, amely az embert átmenetileg el is vakíthatja, ha a szembe kerül.

A baleset részletei egyelőre nem ismertek (a helyszínre érkező mentőcsapat úgy értesült a BBC szerint, hogy egy gép kilyukasztotta a flakont), így az is elképzelhető, hogy működésbeli hibáról, és inkább balesetről van szó.

Az azonban biztos, hogy 24 ember kórházba került miatta, egyikük állapota ráadásul kritikus. A helyszínen lévők közül további 30 embert kellett még ellátni, miután őket is elérte a flakonban lévő vegyület.

Az Amazon több gyárában is automatizált rendszereket (robotkart, futószalagot) használ a gyorsabb munkavégzés érdekében. Idén egyébként már volt hasonló ügye az Amazonnak: a vállalat egy mesterséges intelligencia alapú HR-robotot fejlesztett, a munkába azonban hiba csúszott, a gép ugyanis szexista lett, és sorra elutasította a női álláskeresőket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk