Katonai ruhás, maszkos fegyveresek lövöldöztek egy hallei zsinagógánál, ketten meghaltak – Index.hu

Fontosabb részletek: 

  • Maszkos, katonai ruhás fegyveresek lövöldöztek Németországban a hallei zsinagóga előtt.
  • Legalább ketten meghaltak, többen megsérültek.
  • Többször rálőttek a zsidó temető ajtajára és gránátokat is dobtak rá. 
  • A rendőrség egy embert elfogott, legalább két támadó autóval menekült Lipcse felé. Hajtóvadászat indult ellenük.
  • Lövöldözés volt a Halle közelében fekvő Wiedersdorfban is. Itt a támadók egy taxisra lőttek rá, akinek el akarták vinni az autóját. Egy nő is megsérült. 

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint többen meghaltak. A támadást többen követték el, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung . A legfrissebb rendőri jelentések szerint egy embert elfogtak, de többen autóval menekülnek Lipcse felé. 

A Bild szerint legalább két, sisakot, maszkot és terepszínű katonai ruhát viselő férfi kezdett el géppisztollyal és pisztollyal lövöldözni egy zsinagóga előtt. Több embert megsebesítettek, legalább ketten meghaltak. A Bild képein egy utcán fekvő, lefedett holttest látható az utcán. Több helyen töltényhüvelyek hevernek az utcán.

Az N-TV-nek egy szemtanú azt mondta: egy kebabosnál állt, amikor meglátta az egyik fegyverest. A támadó egy gránáthoz hasonló tárgyat dobott feléjük, ami az üzlet ajtaja előtt robbant, de károkat nem okozott (elképzelhető, hogy hanggránátról volt szó). A fegyveres ezután feléjük lőtt, a lövedék az ablaktáblát találta el.

Idén éppen a tegnapi és a mai napra esik a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, a jom kippur, azaz az engesztelés napja. Egy másik szemtanú arról beszélt, hogy az egyik fegyveres megpróbált bejutni a zsidó temetőbe, többször rálőtt puskával és gépkarabéllyal az ajtóra, majd több gránátot is dobott a temető bejáratához. A szemtanú elmondása szerint ekkor halt meg az egyik áldozat, egy lány, aki a villamosmegálló felől érkezett ebbe az irányba.  

Az MDR videófelvételt is közölt arról, ahogy az egyik támadó lövöldöz. 

Halléban mindenkit felszólítottak, hogy maradjon otthon vagy húzódjon biztonságos helyre. Lezárták a vasúti pályaudvart, és minden elérhető rendőri erőt a városba vezényeltek.

Egy embert elfogtak, többen Lipcse irányába menekültek el egy autóval. Őket üldözőbe vették a rendőrök. 

A Bild azt írja, hogy a Halle és Lipcse között fekvő Wiedersdorfból is tűzpárbajról érkezett jelentés. A mentők egy vérző embert szállítottak el mentőhelikopterrel. A Bild úgy tudja: a sérült egy taxis, akinek a menekülő fegyveresek el akarták vinni az autóját. A településen egy nő is megsérült, akit mentőautóval szállítottak kórházba. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Neked Ajánljuk