Katasztrofális háború robbanhat ki a nagyhatalmak között – Oroszország vagy az USA lép először? – Portfolio

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint háborús helyzettel fenyeget az amerikai-orosz ellentét, a NATO lépni fog Oroszország ellen, mert az megsérti a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás (INF) rendelkezéseit, emiatt pedig egyre bizonytalanabb helyzet alakul ki Európában.

Az oroszok új rakétarendszere konkrét fenyegetést jelent

Donald Trump amerikai elnök október végén jelentette be, hogy az Egyesült Államok felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsértette az 1987-ben aláírt egyezményt.

A NATO konkrétan arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország bizonyíthatóan új rakétarendszert fejlesztett ki és hozott létre, amely teljes mértékben megsérti a kulcsfontosságú szerződést, amely 30 éven át őrizte a NATO, partnerországai és az egész világ biztonságát.

Ezzel kapcsolatban a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán tartózkodó Mike Pompeo korábban kijelentette: Oroszország a 9M729 Novator (amerikai besorolás szerint SSC-8) jelzéssel ismert, földi indítású, közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépekből több ütegre valót fejlesztett ki. Az amerikai álláspont szerint ez megsérti a szerződést.

Hatótávolsága közvetlen fenyegetést jelent Európára

– hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője.

Az új rakétarendszerrel Hollandiáig el lehet lőni

A fenti eseményekkel kapcsolatban Kis-Benedek József az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában kijelentette, úgy látszik, hogy Oroszország harminc év után felmondja a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő által kötött megállapodást.

A biztonságpolitikai szekértő elmondta: tény, hogy Oroszország a megállapodás szerint túl nagy hatótávolságú fegyvert állított fel. A kihelyezett SSC-8 típusú rakétarendszernek 2500 kilométer a lőtávolsága, ami azt jelenti,

hogy Oroszország nyugati részéről Hollandia vonaláig bárhová el lehet lőni vele.

A szakértő arra is kitért, hogy helyes döntésnek tartja Magyarország növekvő koszovói és afganisztáni szerepvállalását. A magyar katonák számára hamarosan végett ér a ciprusi misszió, de a felszabaduló kapacitást ismét felajánlja Magyarország a NATO számára, ezzel is tartva magát választott politikájához, a nyugat-balkán védelméhez.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Neked Ajánljuk