Elutasították a britek a megállapodás nélküli Brexitet – Portfolio

Tegnap másodszorra bukott el Theresa May miniszterelnök Brexit-javaslata, ezzel – legalábbis egyelőre – az EU-val történő tárgyalgatások időszakának vége. Így aztán jöhetett volna a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból – ha a brit parlament ezt akarta volna. Nem ezt akarta, a várakozásoknak megfelelően a képviselők az esti szavazáson elutasították a rendezetlen kilépés lehetőségét. Ez vereség a hard Brexit-pártiaknak, de a miniszterelnök taktikázási lehetőségei is szűkültek. Ráadásul a rendezetlen kilépést egy módosító indítvánnyal általánosan és végérvényesen zárták ki. Holnap jön a halasztásról szóló szavazás, amit józan számítás szerint támogatni fog a többség, hiszen más értelmes lehetőség rövid távon nemigen maradt, mint a kilépés későbbre tolása.

Tehát akkor holnap: 2019.03.13 22:10

jön a szavazás arról az indítványról, hogy elhalasszák-e a kilépést március 29-rol június 30-ra. A kormány támogatja, de ha meg is kapja a többséget (józan ésszel ezt lehet várni), akkor is rá kell bólintania erre az EU-nak a március 21-23-i csúcson.

Az EU-tól mindhárom lehetséges lépés logikus lehet:

</!–>

  • elfogadja a brit javaslatot a Brexit elhalasztására, a “békesség kedvéért”,
  • elutasítja a hosszabbítást, mondván, nincs értelme néhány hónappal meghosszabbítani az idot, tovább növelve a bizonytalanságot a brit-EU viszonyban az Európai Parlament választása és az új hétéves költségvetési ciklus árnyékában, jöjjön inkább a rendezetlen kilépés,
  • csak hosszabb halasztást hajlandó elfogadni, ami valóban elfogadható idot jelent arra, hogy a britek kitaláljanak valamit (új választás, új népszavazás, gyozködés a May-alkuról stb. stb.)

</!–>

Reagált az Európai Bizottság 2019.03.13 21:43

Csak két módja van EU-ból való kilépésnek: megállapodással vagy anélkül – reagált a Bizottság a brit parlament döntésére, finoman célozva rá, hogy 2 napon belül mindkét lehetőséget elutasította. Az EU mindkét lehetőségre felkészült, mondja a Bizottság, hozzátéve, attól, hogy elutasítják a rendezetlen kilépést, még nem lesz rendezett kilépés, ahhoz el kell fogadni egy megállapodást.

Megkötöttünk egy megállapodást a miniszterelnökkel, az EU készen áll aláírni azt

– így zárja a reakciót a Bizottság.

Volt még egy indítvány 2019.03.13 21:13

A két nagy érdeklődéssel várt szavazás között szavazott a parlament még egy módosító indítványról, a “Malthouse-kompromisszumról”. Ez azt javasolta, hogy tolják ki május 22-re a kilépést (időt nyerve akár rendezetlen Brexitre, akár valami újabb húzásra), de ezt nagy többséggel, 374-164 arányban leszavazták.

A Brexitre hivatkoznak a francia vámosok 2019.03.13 21:02

A francia vámőrök elutasították szerdán a kormány 14 millió eurós csomagját és jelezték: folytatják a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatti bizonytalanság nyomán indított tiltakozó mozgalmukat. A francia vámőrök tíz napja saját hatáskörben megerősítették a határellenőrzést: minden Nagy-Britannia felé tartó utast és járművet átvizsgálnak, ami jelentős fennakadásokat és várakozási időt okoz a francia-brit határszakasz francia oldalán, elsősorban a párizsi Garde du Nord pályaudvaron, ahonnan szerdán több órás késéssel indultak az Eurostar járatai Londonba, valamint a La Manche csatorna alatti alagúthoz vezető autópályán, ahol délután több tíz kilométeren várakoztak a teherszállító járművek.

A 17 ezer francia vámőr fizetésemelést, valamint létszámemelést követel a Brexit rájuk háruló várható következményei miatt. Szakszervezeteik szerdán elutasították a francia kormány javaslatait, amelyeket nem elégítették ki a vámőrök igényeit – jelezte Jean-Marc Jame, a vámőrök legjelentősebb szakszervezetének, a CFDT-nek a vezetője a francia hírügynökségnek.

“A kormány 14 millió eurót javasol, ha azt elosztjuk a munkatársak számával, nem sok marad” – hangsúlyozta Vincent Thomazo, egyik másik szakszervezet, az UNSA vezetője. (MTI)

May beszél 2019.03.13 20:55

Maynek alig van hangja, de ugyanazt mondja, amit eddig is, ezért könnyű mindenkinek megérteni: bár a hard Brexitet elutasította parlament, rendezett kilépés csak akkor lesz, ha valamilyen kilépési megállapodást elfogadnak. (Ezt szavazták már le kétszer, óriási többséggel).

May felvázolja a többi lehetőséget is: a Brexit elhalasztása (és részvétel az európai parlamenti választáson), esetleg új népszavazás, aminek ő továbbra is esküdt ellensége.

Megszavazták a May-féle formában is a hard Brexit elutasítását 2019.03.13 20:48

Szerencsére a parlament következetes maradt, és a hard Brexit elutasítását a miniszterelnök által felajánlott formában is támogatta, 321-278 arányban.

A Spelman indítványról 2019.03.13 20:41

Amíg tart a szavazás, gyorsan a megszavazott Spelman indítványról. A határozat jogilag ugyan nem kötelező érvényű, de politikai értelemben annak tekinthető. Ugyanakkor nehéz vele mit kezdeni, hiszen azt nem mondja meg, hogy hogyan kerüljék el a hard Brexitet, ha március 29-ig nincs megállapodás – márpedig nem lesz.

Az indítvány logikusan a halasztáshoz vezetne, vagyis hogy a holnapi harmadik szavazáson a britek végre igent mondanak valamire, mégpedig arra, hogy kérjenek az EU-tól halasztást a kilépésre. Ám mivel az eredmény rendkívül szoros lett, néhány “inkonzisztens” képviselői szavazat is elég lehet egy újabb elutasításhoz, amivel valószínűleg megszületne az évszázad legjobb politikai poénja. Eszerint ugyanis az jönne ki, hogy a britek ki akarnak lépni, meg akarnak állapodni, de nem tudnak megállapodni, de nem akarnak rendezetlen kilépést, de nem akarnak halasztást.

Ez persze egyelőre rosszindulatú spekuláció, amivel csak holnap estig szórakoztathatjuk magunkat.

Mi lesz a fő indítvány sorsa? 2019.03.13 20:38

Most szavaznak May fő indítványáról a képviselők, miszerint március 29-én hajlandóak lennének-e rendezetlen formában, megállapodás nélkül kilépni az EU-ból. Mivel ez jórészt ugyanazt kérdezi mint a Spelman módosító, nagyon vicces lenne, ha most meg a rendezetlen Brexit kapna többséget.

SOHA nem lehet hard Brexit 2019.03.13 20:19

Spelman módosító javaslatát 312-308 arányban támogatta a parlament. Eszerint a képviselők úgy döntöttek, hogy elutasítják a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. Ez gyakorlatilag a May fő javaslatát tette érdektelenné, ugyanis a tory képviselő Caroline Spelman indítványa általánosabb formában tette fel a kérdést, miszerint kiléphet-e az Egyesült Királyság az Európai Unióból bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül. Mivel a képviselők szorosan arra szavaztak, hogy semmilyen körülmények között nem lehet hard Brexit, ezt az első villámértékelések May újabb vereségeként értékelik. ezzel ugyanis a miniszterelnök keze meg lett kötve, nem tud szabadon taktikázni a különböző érdekcsoportok között, hiszen az egyik fő kimenetet ezzel kizárták. (May egyébként a két módosító indítvány szavazásánál szabad kezet adott a tory képviselőknek.)

“Vélhetően” a hard Brexiterek sem most bontják a pezsgőket.

Vajon Theresa May hallatja ma a hangját? 2019.03.13 19:05

A brit miniszterelnök már tegnap is nagyon rekedten tudott beszélni, a hírek szerint mára teljesen megadták magukat a hangszálai, így lehet, hogy a mai vitában részt sem vesz. Az már biztos, hogy a vitát nem ő fogja megnyitni.

Még egyszer a mai szavazás súlyáról 2019.03.13 18:57

</!–>

  • Tegnap a parlament elutasította Theresa May unióval kialkudott megállapodását, ezért az a forgatókönyv, miszerint március 29-én a britek rendezetten kilépnek, elbukott.
  • Ma tekervényes megfogalmazásban arról szavaznak a képviselők, hogy akarnak-e megegyezés nélküli Brexitet. Ha igen, akkor az Egyesült Királyság megállapodás nélkül kizuhan az EU-ból. Ha nem, akkor holnap is szavaz a parlament.
  • A holnapi szavazás arról dönt, hogy kérik-e az EU-t a kilépési időpont eltolására. Ha erre is nemet mondanak a britek, akkor mégis csak rendezetlen (hard) Brexit lesz, hiszen ilyen rövid idő alatt megállapodást kötni (a tárgyalásoktól már amúgy is elzárkózó EU-val) képtelenség.
  • Ha a halasztás kérvényezése mellett dönt a többség holnap, akkor újabb hurkok jönnek a Brexit-rétestésztában: beleegyezik-e az EU a halasztásba, ha igen, mennyi időre, stb. Elképzelhető, hogy ez esetben akár egy új népszavazás is előkerül mint lehetőség.

</!–>

A brit pénzügyminiszter szerint komoly felfordulást okozna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. Philip Hammond, aki szerdán ismertette a londoni alsóházban a pénzügyi tárca minden évben esedékes tavaszi makrogazdasági helyzetértékelését, közölte: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) máris jelentős mértékben, az eddigi előrejelzésben szereplő 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló prognózisát. Ez tízévi mélypont lenne, a brit gazdaságban ugyanis 2009 óta nem mértek ilyen lassú egész éves növekedést.

tovább a cikkhez…

A horvátok már a hosszabbításról beszélnek 2019.03.13 17:26

Horvátország támogatná a brit EU-tagság megszűnésére kijelölt március végi határidő meghosszabbítását – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán Zágrábban, ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot a kilépés miatt, amelyet szerint a referendummal való visszaélés következménye.

Úgy vélte: két lehetséges forgatókönyv van a határidő meghosszabbításra. Az első a rövidebb, amely az európai parlamenti választásokig, esetleg július 1-jéig tarthat, a második akár hosszabb ideig is, de ez számos egyéb kérdést vetne fel, mint például az Európai Parlament összetétele – mondta. A kilépési határidő szükséges meghosszabbításánál a horvát kormányfő azt szeretné, ha az a rövidebb határidővel történne meg. (Bár ennek hitelességét gyengíti, hogy az EU már nem akar tárgyalni, a briteknek meg fogalmuk sincs mit akarnak, tehát nehéz elképzelni, hogy rövid határidő mellett mi történhetne, amire előrelépést jelentene a kilépési folyamatban.)

Plenkovic emlékeztetett, hogy a Brexitről szóló népszavazás előtt 2016-ban számos olyan információt zúdítottak az emberekre, amely megrémítették őket, ezek pontatlanok és hamisak voltak, és emiatt a többség az Európai Unió (EU) elhagyása mellett döntött. Mint mondta: a többség akaratát tiszteletben kell tartani, de ez rossz Nagy Britanniának. Hozzátette: Brüsszel mindent megtett annak érdekében, hogy Nagy Britannia rendezett módon léphessen ki az EU-ból.

Plenkovic egyébként kicsit előreszaladt, hiszen a britek ma még a rendezetlen Brexitről szavaznak, ennek elutasítása esetén (ami azért nagyon valószínű) holnap jön a szavazás arról, hogy kérjék-e a kilépés elhalasztását az EU-tól. (MTI/Portfolio)

Ma kiderül, fejest ugranak-e a szakadékba a britek 2019.03.13 17:15

A szavazásra az esti órákban kerül sor, először a fő kérdésre szavaznak a képviselők (várhatóan 20 óra körül), majd a módosítók következnek. Követjük az eseményeket.

Minden idők negyedik legnagyobb arányú, 149 fős, leszavazását szenvedte el tegnap Theresa May kormánya a brit parlamentben a kiegészített Brexit-megállapodás témájában, így ma este a megállapodás nélküli kizuhanásról, holnap pedig várhatóan a Brexit március 29. utánra halasztásáról szavazhatnak a képviselők. A bizonytalanság hatalmas, mert a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyve továbbra is benne van a pakliban, miközben annak esélye is nőtt, hogy az Egyesült Királyság még jó ideig az EU tagja marad. Ezek a napok, beleértve a jövő heti EU-csúcsot is, kritikus fontosságúak az egész Brexit-históriában, hiszen tisztulhat végre valamelyest a kép, hogy melyik forgatókönyvnek mekkora a valós esélye.

tovább a cikkhez…

Csökkent, de nem szűnt meg annak kockázata, hogy az Egyesült Királyság a vámunióban ragad az EU-val, ezért ismét óvatos hangvételű állásfoglalást tett közzé ma délben a brit kormány jogi főtanácsosa a tegnap éjjel kiegészített Brexit-megállapodásról. Ez az óvatos állásfoglalás jelentősen csökkentette annak esélyét, hogy Theresa May Brexit-megállapodása ma este megkapja a brit parlament alsóházának többségét, emiatt a font azonnal esett, de idővel talpra állt. Aztán végül tényleg újra elbukott May Brexit-megállapodása, igaz ma este “csak” 149 fős többséggel szavazták le a januári rekord vereséget jelentő 230 fős többség után. A mai eredmény tükrében nőtt az esélye annak, hogy csütörtökön a Brexit elhalasztását fogja támogatni a képviselők többsége. Igaz közben annak az esélye is megugrott, hogy végül megállapodás nélkül zuhannak ki a britek az EU-ból, mert az EU már nem akar tovább tárgyalni a britekkel, így vagy elfogadják a May-megállapodást, vagy tényleg kizuhannak májusig valamikor.

tovább a cikkhez…

Neked Ajánljuk