Átlátszó: Az amerikai kormány szankciókat készít elő Mészáros Lőrinc ellen – hvg.hu

Szankciókat fontolgat az Egyesült Államok Mészáros Lőrinc ellen – írja az Átlátszó, a lap szerint az intézkedés alapja az eredetileg Oroszország ellen készített Magnyetszkij-törvény, amely azóta az egész világra kiterjesztve szankcionálja a korrupciós és emberi jogokat sértő tevékenységeket. Az Átlátszó szerint a szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van Tiborcz István és Rogán Antal is.

Azt, hogy ilyen előkészületek folynak, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára is elismerte az Átlátszónak, szerinte az amerikai kormányzat és kongresszus liberális tagjai erőltetik a dolgot, de Mészáros nem korrupt. „Hogyan lehetne valakit szankciókkal sújtani, aki semmi rosszat nem követett el?” – reagált Kovács az Átlátszó kérdésére. A lap is úgy tudja, nem csak demokrata politikusok sürgetik a szankciókat, amelyek beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást jelentenek.

©

Ugyanakkor most, hogy Orbán Viktor hétfőn látogatást tehetett Trump elnöknél, az elnök pedig agyondicsérte Orbánt, és a két ország várhatóan kereskedelmi és védelmi megállapodásokat köt, nem valószínű, hogy a szankciók életbe is lépnek. Korábban négy szenátor arra kérte Trumpot, hogy amikor hétfőn találkozik Orbánnal, hozza szóba a magyar demokrácia állapotát, kilenc kongresszusi képviselő pedig azt szorgalmazta az amerikai elnöknél, hogy ne fogadja Orbánt.

Az amerikai NATO-nagykövet azt írta az Átlátszónak, Magyarország NATO-szövetséges, “nem értünk egyet minden kérdésben”, de elkötelezettek a felek a kapcsolatok erősítése iránt. “Az Egyesült Államok kormánya nem habozik megosztani aggodalmait NATO-szövetségeseivel azokon a területeken, ahol ilyenek felmerülnek.”

A két ország között a kitiltási botrány idején volt hasonló botrány, 2014 októberében az USA megtiltotta pár meg nem nevezett magyar hivatalos személynek, hogy az USA területére lépjen, az ügy egy megvesztegetési ügybe torkollott.  

Neked Ajánljuk