Itthon: Kormányinfó: Fekete-Győr András román ügynök – ÉLŐ – hvg.hu

Ülésezett a kormány szerdán, az első napirendi pont Budapest volt, Gulyás Gergely azt mondja, az álláspontok megismerése volt a fő célja az első találkozásnak a kormány és Karácsony Gergely között. Megismétli, nem akarja erőltetni a kormány a fővárosi beruházásait az önkormányzatok avagy a főváros akarata ellenére.

Minden korábbi jogszabályi kötelezettségét tartja a kormány, mondja Gulyás. ” A kormány nem boldog a főváros akaratát illetően”, mondja Gulyás, a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztését töri derékba Karácsony, utal a Liget Projekt Új Nemzeti Galériára vonatkozó fővárosi elutasító megítélésére, tudniiillik, hogy azt a főváros nem akarja megépíteni. Karácsony nem akarja megszüntetni a BKK-t Tarlóstól ellentétesen. Az atlétikai vb stadionjáról november végéig fog nyilatkozni Karácsony, a kézilabda-csarnokot és a Bozsik stadiont pedig támogatja, mondja Gulyás. Vagy vidéken szervezik meg az atlétikai vb-t, vagy lemondják, mondja Gulyás később.

A Budapest-törvényt azért nem fogadta el a kormány, mert a szabályozás adott és jó, egy külön törvény csak politikai termék lenne.  

Az Egészséges Budapest programra 42 milliárd forint van a központi költségvetésben, Gulyás bízik a korrekt munkakapcsolatban a politikai nézetkülönbségek ellenére.

Eláll a kormány a felsőfokú felvételihez kötelező középfokú nyelvizsgától, jelenti be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ez korábban szakmai konszenzussal született döntés volt, de most mindenki ágál ellene, így visszavonja ezt a kormány.

43 milliárd forinttal emeli az Egészségügyi Pénztárt a kormány, hogy csökkentse a várólistákat.

Zalaegerszegen Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont épül a püspök emlékére, 8 milliárd forint a beruházás értéke.

Változtat a kormány a közbeszerzési törvényen, máshogy bírálják el a belföldi és a külföldi forrásokat ezentúl, a kettős ellenőrzés eddig lassította az elbírálást, egyszerűbb lesz a beső forrású közpénzek elbírálása.

Az Erdogan-látogatásról: a kormány valamennyi nagyhatalommal és szövetségesével jó viszonyt és partneri kapcsolatot igyekszik ápolni, a menekültek Törökországban tartása fontos kérdés, ennek EU-s támogatása is fontos.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András nem a magyar elnökjelöltet támogatja a román elnökválasztáson, Gulyás erre annyit mond, “a román ügynökök eddig fedésben dolgoztak”. Megismétli később kérdésre, Fekete-Győr magatartása alapján indokoltnak tartja ezt a megjegyzését.

Ugyanazok jöttek, vissza, mint akik tönkretették a várost Demszky Gábor alatt, mondja az első fővárosi közgyűlési ülés fő tanulságaként Gulyás, reméli, Karácsony ennek ellenére képes lesz vezetni a várost.

Szuperkórház: Karácsn yGergely még nem nyilvánított véleményt, László Imre volt a szuperkórház ellen, szerinte a Szent Imre kórházat kéne fejleszteni, Gulyás Gergely azt mondja, nincsenek világos álláspontok, döntések kellenek először, utána lehet továbbgondolni a kérdést. A szuperkórház nem csak a budapestieket látná el.

Sok ponton lehet még változtatni az Orbán Viktor által igazságtalannak tartott uniós költségvetésen, mondja Gulyás, sok más ország is elfogadhatatlannak tartja az új költségvetést, az új bizottság majd jobbat fog összerakni. Egyelőre nincs remény megállapodásra, lehet, hogy csak a német elnökség alatt születik döntés.

Borkai Zsolt lemondott polgármesteri címéről, Gulyás annyit mondott erre szerdán, heuréka, most annyit tesz hozzá, “most választották meg őket, nem megkésett a döntés”. Az önkormányzat feloszlatása nincs napirenden, erre hat hónapig nincs lehetőség, és szükség sincs. A baj Bokaival volt, nem velük.

Nincs még leszűkítve a Fidesz győri polgármesteri jelölti köre háromra, jegyzi meg a Borkai utódlásával kapcsolatos sajtóértesüléseket Gulyás Gergely. Jövő héten lesz Fidesz-elnökségi ülés, a helyi szervezetnek is van jelölési joga meglátjáuk, kit, mikor választ a párt. Korrupciósgyanús vizsgálatokról Gulyás azt mondja, a kormány KEHI-vizsgálatokat indíthat, de nem önkormányzati körben, és nem is kéne ezt a jogosítványt kiterjeszteni, ha vannak gyanús szerződések, papírok, büntetőfeljelentést kell tenni annak, aki ezek birtokában van, vagy megismeri őket.

Gulyás Gergely elismeri, hogy a nemzetállami EU-s biztosok valamennyire részrehajlóak a hazájuk iránt, ezért ígérhetett Orbán Viktor a türk tanácsban a magyar biztos nevében, holott a biztosok az EU-t képviselik olykor a hazájuk álláspontjával ellentétesen is a munkaköri leírásuk alapján.

Nincs konfliktus a kormányban az euró bevezetésével kapcsolatban, a kormány továbbra is csatlakozn akar az eurozónához, céldátum nélkül. 

Politikai vita alakult ki a Szent István-parkba tervezett Szent István-szoborról, Gulyás Gergely időt adna, hogy a főváros döntön “Szent István és Lukács György között”, a felvetésre, hogy Székesfehérváron legyen a szobor felállítva, azt mondja, ezt meg lehet fontolni, akár nemzeti ünnepek megünneplését is lehetne vidékre vinni mint központi megemlékezés.

Nem lesz Debrecen Magyarország fővárosa, mondja Gulyás egy CÖF-ös ötletre reagálva.

Bűn lenne nem megépíteni az Új Nemzeti Galériát a Városligetben, ezt Baán László mondta, és ezzel Gulyás is egyetért.  

Neked Ajánljuk