Félmilliárdért bérel Garancsi cégétől egy kispesti raktárt a rendőrség – hvg.hu

Évek óta fizet a rendőrség Orbán Viktor kormányfő magánrepülős barátjának.

A Népszava azt írja, felirat figyelmeztet egy kispesti raktár szürke kapuján:

Gépjárműtárolótelep, Kamerával megfigyelt terület!

Mögötte kerítés, majd egy portaszolgálat. Mindezeken túl lehasznált autók parkolnak egy óriási grundon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kispesti raktártelepe ez. A kívülálló egyértelműen rendőrségi tulajdonként azonosíthatja a Hofherr Albert és a Tóth Árpád utca sarkán elterülő placcot. Pedig nem az: a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyilvános hirdetményeit, szerződéseit böngészve kiderül, hogy a rendőrség évek óta bérli az ipartelepet. (A lefoglalt autókat, roncsokat, egyéb „bűnjeleket” tárolja itt, egy részüket árveréseken értékesíti.)

A napilap azt írja, az igazi üzletet nem a felvásárolható autók, hanem az ingatlan jelenti, ahol parkolnak. A területet a Sinvest Hofa 11. Kft. adja bérbe: a társaság egyik ügyvezetője az Orbán Viktor kormányfő repülős útját finanszírozó Garancsi István nagyvállalkozó. A lap a rendőrséghez fordult, hogy megtudják, a BRFK mióta és mennyiért bérli a kispesti telephelyet a Garancsi-vezette cégtől.

Az egész ügy 2011-ig nyúlik vissza, a főkapitányság ekkor közbeszerzési eljárás nélküli nyílt pályázatot hirdetett, bérbe vehető telephelyet keresve. A tendert a Sinvest Rippl-Rónai 1 Kft. nyerte el (a vállalkozás tavaly váltott a Sinvest Hofa névre) – a BRFK pedig 2012. október 25-én öt évre szóló bérleti szerződést kötött vele.

A Garancsi-féle cég így több mint 32 ezer négyzetmétert (és kiszolgáló irodákat) biztosított a bűnjelek tárolására, a BRFK pedig az ötéves időtartam alatt 454 millió forintot fizetett mindezért – évente tehát mintegy 90 milliót költött bérlésre.

Majd 2017 októberében a BRFK előbb egy 60 napos, idén januárban pedig egy tíz évre szóló szerződést kötött a céggel, várhatóan a következő években 450 millióért. A rendőrség válaszából nem derül ki egyértelműen, miért van szükségük a kispesti bérleményre, újabb kérdéseket küldtek a szervezetnek.

Neked Ajánljuk