Zhvg könyvajánló a fermentálástól az ökothrillerig: 8 könyv őszi estékre – hvg.hu

A karbonsemlegesség, az újrahasznosítás és a körforgásos szemlélet is helyet kapott a Zhvg előző, júliusi könyvajánlójában. Azóta azonban számos olyan könyv jelent meg a magyar piacon, amelyek izgalmas és fontos olvasnivalóul szolgálnak azoknak, akiket érdekel a fenntarthatóság és a klímaváltozás, és a gyerekekről sem feledkezünk meg. Hogyan alakítsunk ki környezettudatos ruhatárat? Milyen elveken kellene alapulnia egy fenntartható gazdasági világrendnek? Miért elengedhetetlenek a rovarok és miért kell óvnunk a törékeny ökológiai rendet? Íme a Zhvg őszi könyvajánlója.

Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj. Tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez

©

A fermentálásnak számos előnye van és Magyarországon is egyre népszerűbb. Amellett, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök egyik tartósítási eljárása (így csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást), számos egészségügyi előnye is van. Izgatott várakozás előzi meg Király Ágnes, a Fermentor Blog alapítójának könyvét, amelyben több mint 150 recept mellett számtalan tippet és trükköt is kínál arra, hogyan erjesszünk zöldségeket, frissítő italokat és eceteket, továbbá hüvelyeseket és gabonákat, növényi sajtokat vagy éppen gluténmentes kovászt. A szerző kizárólag hazai, könnyen elérhető alapanyagokra építve, a szezonalitást is szem előtt tartva vezet be a fermentálás varázslatos és gyógyító világába. Az Egyszerűen fermentálj tudományos igénnyel, mégis mindenki számára közérthető módon ismertet meg az erjesztéses étel- és italkészítéssel. Ráadásként hasznos tanácsokat is olvashatunk a bélflóránk egészségének megőrzéséhez, a jóllétünk fenntartásához.

Anne Sverdrup-Thygeson: Elképesztő rovarok. Az űrutazó muslicáktól a zombi katicabogarakig

©

Az ismert rovartan-tudós Sverdrup-Thygeson kutatóként, oktatóként és kommunikátorként is dolgozik, tudományos blogja óriási népszerűségnek örvend Norvégiában. Terra Insecta – Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok? című könyve hét héten át vezette hazájában az eladási listákat, és közel 25 nyelvre fordították le. Így nem meglepő, hogy nagy várakozás övezi hamarosan megjelenő, új könyvét, amelyben a rovarvilág pótolhatatlanságáról ír. A rovarok mindenütt ott élnek: erdőkben, kertekben, patakokban vagy épp a lakásban –, és bár időnként bosszúságot okoznak, jelenlétük elengedhetetlen. A könyv történetek gyűjteménye többek közt arról, hogyan fogják munkára a hangyák a levéltetveket, miért viszket a szúnyogcsípés, és miként tud megállni a légy fejjel lefelé a plafonon. Az ígérete pedig nem kevesebb, mint hogy más szemmel tekintünk majd ezekre a hatlábú, négyszárnyú élőlényekre, és az is kiderül, miért nélkülözhetetlenek sok növény- és állatfaj, valamint az ember számára.

Az ökológia nagykönyve

©

Nem kis célt vállalt Az ökológia nagyköve: olyan kérdéseket jár körbe és olyanokra ad választ, minthogy miért fontos megőriznünk a biológiai sokszínűséget? Hova vezethet a fajok tömeges kipusztulása? Valamint, hogy miért élünk úgy a Földön, mintha lenne egy másik élhető bolygó, ahová szükség esetén bármikor továbbállhatnánk. Az ökológia gyakorlatilag az élővilág, a növények, állatok és a környezetük ok-okozatai kapcsolatait takarja. Hogy csak néhány példát emeljünk ki, olyan témákba vezeti be az olvasót közérthetően a könyv, mint a természetes szelekció, a DNS szerepe, vagy éppen az állati viselkedés. Amellett érvel a könyv, hogy a természetre nem, mint kizsákmányolható dologra, hanem mint létfeltételünkre kell tekintenünk. A könyv meggyőző, jól áttekinthető ábrákkal, időrendi táblákkal és látványos képekkel illusztrálva bizonyítja, miért kell mielőbb gyakorlatias válaszokat adnunk földi életünk megóvására, és mit tehetünk személyesen mindezért. Környezetvédelemmel kapcsolatos „miért-korszak” előtt álló gyerekes szülők mentsvára lesz ez a könyv.

Nagy Réka: Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek

©

Nagy Rékának – akit a legtöbben Ökoanyuként ismernek – az új, Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek című könyve az ötödik, amit fenntarthatósági ismeretterjesztés területén írt, és az első, ami gyerekeknek szól. Hogy mi inspirálta a könyv megírására? Azok a kérdések, amiket két kislánya tett fel neki és az a gondolat, hogy nem elvárható szerinte, hogy mindenkinek mindenre legyenek kész szavai és mondatai a gyerekek kérdéseire. Azt viszont egyre többet hallják a kicsik is, hogy vigyázni kell a természetre, és a bolygóra, és hogy fenntarthatóan kellene élni. A könyv szintén a bibliája lesz a kisgyerekes szülőknek, hiszen hatalmas segítséget nyújt abban, hogyan beszéljünk, vagyis meséljünk a gyerekeknek például a körforgásos gazdaságról, az esélyegyenlőségről, a fenntartható divatról, az adományozásról, a szelektív szemétgyűjtésről, a húsevésről, a biogazdálkodásról, vagy éppen a pazarlás elkerüléséről. Összességében Nagy Réka kisiskolásoknak írta a könyvet, de inkább beszélhetünk egy közös, családi könyvről.

Mengyán Eszter: Hello, slow fashion! Környezettudatos ruhatár lépésről-lépésre

©

Mengyán Eszter neve garantáltan nem ismeretlen annak, akit csak kicsit is érdekel a divat(ipar) és az öltözködésünk fenntarthatósága. A Holy Duck! nevű blogja kezdetben amolyan személyes naplóként indult, amelyben Eszter azt osztotta meg az olvasóival, hogyan sikerült az a kihívása, hogy nem vásárolt 1 évig új ruhát. Majd a személyes blogból élénk diskurzus és jelentős közösség alakult. A könyv azonban nemcsak nekik szól, hanem mindenkinek, aki csak ruhát visel és akit foglalkoztat az, hogyan tud felépíteni lépésről-lépésre egy (környezet)tudatos és fenntartható ruhatárat. Egyfelől a szerző a hosszú évek tapasztalatait és tudását osztja meg az olvasókkal, valamint összegzi az iparág környezeti hatására gyakorolt hátteret is amellett, hogy számos interjú színesíti a könyvet: ezekben szakértők és iparági bennfentesek osztják meg tapasztalataikat és nézeteiket a divatipar és a ruhatárunk fenntarthatóságáról. A könyv azonban nemcsak „ruhákról” szól, hanem a lelassulásról, az életmódunk változásáról és önismeretről is.  

Lányi András: Harmadik út – Ökopolitikai programtöredékek

©

„A világ mostani rendje nem azért fenntarthatatlan, mert a természet eltartóképességének korlátaiba ütközik, hanem azért ütközik természeti korlátokba, mert fenntarthatatlan.” Az elmúlt időszak egyik legfontosabbnak tartott magyar nyelvű kiadványa az ismert író, (öko)filozófus, Lányi András kötete. Na de mire is utal a harmadik út? A kötet szerint a környezettudatos politikai nyilatkozatok általában kétfélék: hazugok vagy kétségbeejtők. Hazugnak minősülnek a fenntartható fejlődésről beszélők, mivel elhallgatják, hogy ez a fejlődés inkább a civilizáció hanyatlása, amelyet nem fenntartani kellene, hanem új alapokon újjáteremteni. A kétségbeejtők szerint pedig a földi ökoszisztéma összeomlása emberi erővel immár alig fékezhető. Amit a következő évtizedekben még megtehetnénk, az emberiség azt sem fogja megtenni, mert akiknek ez a hatalmában állna, éppen ők az igazi haszonélvezői az erőltetett növekedés – esztelen pazarlás rendszerének, az emberek pedig el sem tudják képzelni, hogy élhetnének másképpen. Ezekkel szemben a kötet lényegében a Karátson Gábor Kör politikai programja: nem szakpolitikák gyűjteménye, nem is a környezetvédő mozgalmak kívánságlistája. Az előszó vállalása szerint a munka az ökológiai válság kezelésére alkalmas intézkedések és az alapjukat képező politikai elvek bemutatására vállalkozik.

Marjorie Kelly–Ted Howard: A demokratikus gazdaság születése

©

A demokratikus gazdaság egy, talán a legkevésbé taglalt megközelítéséből foglalkozik a klímaváltozással: ez pedig a társadalmi egyenlőtlenségek kérdése. Hogy ezt mi illusztrálja a legjobban? Kéttucatnyi milliárdos vagyona teszi ki az emberiség feléét, a gazdaságot pedig a felső 1 százalék tervezi – a saját érdekeit szem előtt tartva. A szerzők szerint épp annak a folyamatnak vagyunk a szemtanúi (vagy akár részesei), amikor is alulról szerveződve, az egzisztenciális kényszerből születik egy új gazdasági világrend, amelynek az első csíráit mutatja be a könyv. Ezeknek része a befogadás, a közösség, a lokalitás és a megbecsülést adó munka alapelve. Ez az új gazdasági világrend pedig azt segíti elő, hogy mindenki boldogulását segítse, miközben tiszteletben tartja a bolygó képességének a határait.

Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja

©

Igen, jól gondoljuk, hogy ismerős a név: az ökothriller szerzője ugyanis nem más, mint az ismert európai drogéria-áruházlánc alapító-tulajdonosa. A polip kilencedik karja a szerző első regénye nemcsak izgalmas thriller, de egyben elgondolkodtató olvasmány is, mely napjaink legégetőbb problémáit boncolgatja. A könyv alaptörténete elég életszerű: a klímaváltozás soha nem látott mértékű katasztrófával fenyegeti a világot. Ez megváltoztatja a Földet, és megváltoztatja mindannyiunk életét. A tragédia elháríthatatlannak tűnik egészen addig, amíg a három nagyhatalom, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína egy radikális lépéssel szövetségre nem lép. A Klíma-Szövetség szigorú szabályai azonban drasztikus beavatkozást jelentenek az emberi élet minden területén – akik pedig nem hajlandók alávetni magukat az új valóságnak, a legkeményebb megtorlással számolhatnak. A Föld jövője pedig hirtelen egy félénk szakács és egy jelentéktelen kis titkosügynök kezébe kerül.

Neked Ajánljuk