Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé – hvg.hu

Az Nvidia egy különleges szoftverrel igyekszik elvenni egyesek kedvét attól, hogy kriptopénz-bányászathoz vásároljanak új videokártyát.

Hamarosan kereskedelmi forgalomban is megjelenik az Nvidia RTX 3060 típusú videokártyája, amely egy olcsóbb, de így is remek teljesítménnyel rendelkező videokártya lesz. Tudják ezt a kriptopénz-bányászok is, akik az utóbbi időben a gyártó számos eszközét felvásárolták, hogy bányászni tudják az Ethereum nevű valutát. (A fanatikusok ezért akár egy kisebb vagyont is hajlandók elkölteni.)

Az Nvidia attól tart, hogy újdonsága, a 3060-as is hasonló sorsra jut, ezért már a megjelenés előtt közölte: szoftveres úton próbálják elvenni az önjelölt kriptopénz-bányászok kedvét a kártyák tömeges felvásárlásától. Az újítás lényege, hogy egy algoritmus automatikusan megfelezi a hardver úgynevezett hash-rátáját, vagyis a bányászatnál számított hatékonyságát, ha úgy érzékeli, hogy a videokártyát ilyen feladatokra használnák.

A módosítás nincs hatással a kártya más jellemzőire, így például játékoknál ugyanolyan teljesítménnyel dolgozik majd, mint amilyet az Nvidia megálmodott neki. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a gyártó által bevezetett tiltás mennyire tűnik hatékonynak, ki lehet-e például kapcsolni. Egyes hírek szerint a korlátozás a grafikus kártyába van kódolva, így nem lehet megkerülni.

Nvidia CMP

©

Hogy még csak próbálkozások se történjenek, az Nvidia egy kimondottan kriptopénz-bányászathoz kitalált lapkát (Crypto Mining Processor, CMP) is piacra dob, rögtön négyféle kivitelben. A chipgyártó azt reméli, hogy ezzel elégséges alternatívát tud kínálni azoknak a vásárlóknak, akik kimondottan kriptopénz-bányászathoz keresik a cég termékeit, mert úgy látják: azokkal hatékonyabban tudnak dolgozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk