Világrekordot döntött egyetlen szélturbina, ami 18 000 háztartást képes ellátni energiával – hvg.hu

A Siemens és a Gamesa hatalmas szélturbinája csak pár hónapja kezdett működni, de máris rekordot döntött azzal, hogy 24 óra leforgása alatt rengeteg energiát termelt.

Világrekordnak számító eredményt ért el a német Siemens és a spanyol Gamesa hatalmas szélturbinája, ami azért is figyelemre méltó, mert a berendezést csupán 10 hónapja, hogy üzembe helyezték Dánia partjainál – írta erről a New Atlas. A rekord a megtermelt energia nyomán született: a turbina ugyanis egyetlen nap alatt

359 megawattórányi energiát állított elő.

Ezzel az SG 14-222 D tengeri szélturbina megdöntötte az egy nap alatt egyetlen turbina által termelt energiarekordot. Az üzemeltetők szerint ezzel a 359 megawattórányi energiával egy közepes méretű elektromos autó nagyjából 1,8 millió kilométert tudna megtenni. Az SG 14-222 DD amúgy évente mintegy 18 000 háztartásnak elegendő energiát képes biztosítani.

©

Az SG 14-222 DD 108 méter hosszú lapátokkal van felszerelve; szinte teljesen újrahasznosítható, a másik különlegessége pedig, hogy egyetlen darabból öntötték. A berendezés lapátjai által lefedett terület 39 ezer négyzetmétert tesz ki.

A két cég júniusban 60 darab SG 14-222 DD típusú szélturbinára kapott megrendelést, amiket a skóciai Moray West tengeri szélerőműparkban fognak telepíteni. Ennek teljes kapacitása eléri a 882 MW-ot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk