Vállalkozás: Erre várt régóta a Tesla – hvg.hu

A gyenge évkezdett után rendkívül erős lett a Tesla második negyedéve, ám sok még a tennivaló, ha év végére is szép számokat szeretne felmutatni a cég.

Soha annyi autót nem szállított még ki a Tesla az ügyfeleknek, mint 2019 második negyedévében, a 95 200-as szám – 77 550 Model 3, illetve 17 650 Model S és Model X – ugyanis rekord a vállalat életében. Az eddigi csúcsot a tavalyi év végén állították fel, akkor ugyanis három hónap alatt a 91 ezer darabos eladást értek el – számol be a Marketwatch.

A mennyiség az elemzőket is meglepte – ők 91 ezret vártak –, ez pedig jól megmutatkozik a cég részvényértékében, amelyek 7 százalékot emelkedtek a bejelentés után. Erre szüksége is volt Elon Musk cégének, amely a logisztikai problémái miatt lehangoló első negyedéves adatok miatt közel 30 százalékot vesztett eddig idén az értékéből, ezzel pedig leggyengébb tőzsdei teljesítményén van túl.

Az éves célok ugyanakkor még távol: Musk korábban arról nyilatkozott, hogy december  végére 360-400 ezer értékesített autót akarnak, ám fél év alatt mindössze 160 ezer jött össze. Ugyanakkor a cég optimista, reményeik szerint a most zajló negyedévben a most felállított rekordot is sikerül megdönteni. Ennek némileg ugyanakkor ellentmond az, hogy az indulás lassabb, hiszen amíg az előző negyedév végén 10 600 autó volt úton a leendő tulajdonosa felé – és ezáltal emelte a mostani negyedév számait –, addig most ez a szám csak 7 400.  

Neked Ajánljuk