Újabb tragédia a kriptopiacon: hackerek törték fel az egyik legnagyobb kriptotőzsdét – Portfolio

A hackerek 196 millió dollárnyi kriptoeszközt tulajdonítottak el a Bitmart kriptokereskedelmi platformról, egy kiberbiztonsági cég jelentése szerint. A Bitmart szombat éjszaka erősítette meg a hírt, hogy valóban hackertámadás áldozatává vált, és a támadók 150 millió dollár értékű kriptoeszközt loptak el a platformról. A Peckshield nevűblockchain-biztonsági és adatelemző cég felmérése szerint a károk a 200 millió dollárt is elérhetik.

A Bitmart felfüggesztette a kriptoeszközök felvételével kapcsolatos folyamatokat, és bejelentette, hogy egy alapos biztonsági vizsgálatot fog elindítani az ügyben.

A Peckshield volt az első, aki észrevette a támadást, miután feltűnt neki, hogy az egyik Bitmart címre – ami nagyon hasonló funkciót tölt be, mint egy bankszámla – több tízmillió dollárnyi eszközt utaltak ki.

A Peckshield becslései szerint a Bitmart körülbelül 100 millió dollárnyi kriptoeszközt vesztett el az ethereum rendszeréről, és további 96 millió dollárt a binance blockchainről. A hackerek több mint 20-féle kriptoeszközt tulajdonítottak el, köztük binance, safemoon és  shiba inu tokeneket.

A Bitmart nyilatkozata szerint az ethereum és a binance „forró” tárcákon tárolt tokenek csak a töredékét jelentik a kriptotőzsde összes eszközének és más kriptotárcákat nem ért támadás.

A felhasználók “forró” és “hideg” tárcákon egyaránt tárolhatják a kriptoeszközeiket. A “forró” tárca azt jelenti, hogy a kriptotulajdonosok az interneten keresztül viszonylag gyorsan és kényelmesen hozzáférhetnek a kriptovagyonukhoz.

A kényelemért cserébe viszont sokszor biztonsággal fizetnek, hiszen ezek a tárcák a hackerek számára is könnyebb célpontnak bizonyulnak. A tárcák ugyanis közvetlenül kapcsolódnak az internethez, és a belépéshez szükséges biztonsági kulcsokat is online tárolják. Éppen ezért a szakértők nem ajánlják, hogy a befektetők túl sok kriptoeszközt tartsanak egyetlen “forró” tárcán.

A Bitmart egyelőre nem adott választ arra, hogy a támadások érintették-e a felhasználók eszközeit és ha igen, hogy tervezik kárpótolni az érintetteket.

A CoinGecko adatai szerint a Bitmart az egyik legnagyobb tranzakciós volumennel rendelkező centralizált kriptotőzsde, ahol a felhasználók azonnali és határidős ügyleteket is megvalósíthatnak.

A Bitmart nem tudta megmondani, hogy milyen módszereket használtak a hackerek, de az kiderült, hogy miután a támadók eltávolították a Bitmart rendszeréből a tokeneket, egy decentralizált kriptokereskedelmi aggregátor segítségével átváltották azokat etherre, majd a Tornado Cash tranzakciókat titkosító alkalmazással “elrejtették” az ellopott vagyont.

Az eset nem az első a kriptoplatformok elleni támadások sorában:

  • 2019 májusában a másik nagy kriptotőzsdét a Binance-t érte komolyabb hackertámadás. A platformról 40 millió dollárnyi bitcoint loptak el a hackerek, amiknek a többségét a fent említett “forró” tárcákon tárolták.
  • Múlt héten a Celsius Network kriptohitelezési platform arról nyilatkozott, hogy a BadgerDAO decentralizált pénzügyi alkalmazását ért hackertámadással 120 millió dolláros veszteséget szenvedett el.
  • Augusztusban a valaha volt egyik legnagyobb értékű hackertámadást a Poly Network ellen hajtották végre, amelytől 610 millió dollár (180 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el. Mindenki nagy meglepetésére a hackerek később kijelentették, hogy hajlandóak visszaadni az ellopott kriptopénzeket, és az akcióval csupán a Poly Network biztonsági rendszerének sebezhetőségére akarták felhívni a figyelmet. Egy későbbi közlemény szerint a hackerek 340 millió dollár értékű eszközt adtak vissza, a maradék nagy részét pedig egy általuk és a Poly Network által közösen ellenőrzött digitális pénztárcába utalták át.

Címlapkép forrása: Getty Images

(CNBC)

Neked Ajánljuk