Új rekord: végletekig kihegyezett, szupererős Mercedes motort mutattak be – hvg.hu

A csillagos emblémás gyártó most leleplezett sportmotorja a Kecskeméten készülő CLA-kba is be fog kerülni.

A Mercedes ezúttal kivételesen nem egy új személyautóval, hanem csak egy új erőforrással rukkolt elő. Ilyen bejelentésre viszonylag ritkán kerül sor, ezúttal azonban tökéletesen érthető, ugyanis a most leleplezett motor a világ legerősebb sorozatgyártású, komolyabb mennyiségben gyártott 2 literes 4 hengeres turbómotorja.

©

Az elsőként az A45-ös és CLA45-ös Mercedes-AMG-kbe beszerelendő, M139 típusjelzésű 1991 köbcentiméteres erőforrás maximális teljesítménye 421 lóerő, amit 6750-es percenkénti fordulatszámon lehet lehívni.

Könnyen kiszámítható, hogy a literteljesítmény mintegy 211 lóerőre jön ki. Vagyis ha ilyen literteljesítményű lenne például egy 1 literes motorral szerelt Suzuki Swift, akkor az a kis motorjából 211 lóerőt szabadítana rá az aszfaltra.

Az említett 421 lóerős teljesítmény mellé kereken 500 Nm-es nyomatékcsúcs társul, ami 5000-5250-es fordulatszám-tartományban áll rendelkezésre. A leszabályozási fordulatszám 7200, és a 2,1 baros turbónyomású motor 160,5 kilogrammot nyom a mérlegen.

©

Az M139-ből érkezik amúgy egy szerényebb teljesítményű változat is, mely elsősorban 387 lóerős, illetve 480 Nm-es produkciójáról ismerszik meg. És egy Mercedes-AMG A45 vélhetően még ezzel a szerényebb motorral is igen virgonc lesz.

©

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk