Történelmi csúcson az amerikai indexek, 40 ezer dollár felett a bitcoin – Portfolio

Emelkednek a piacnyitásban a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,5 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 0,8 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq a tegnapi esése után 1,2 százalékos pluszban kezdte a napot.

UPDATE: Fél órával a piacnyitás után már mindhárom index új csúcsra emelkedett, 1,4 százalékos a plusz az S&P 500-nál,  2,1 százalékos emelkedést láthatunk a Nasdaqnál, a Dow pedig 0,7 százalékos pluszban van jelenleg.

A piaci mozgások elsődleges mozgatórugója az Amerikában zajló szenátusi választás, amelyet valószínűleg a demokraták nyernek, ezzel az irányításuk alá vonva a kongresszust, aminek a hozadéka, hogy nagyobb lesz a Biden által javasolt vállalati adóteher-növelés elfogadásának valószínűsége. A hangulatra komoly pozitív hatással lehet, hogy – bár békésnek most már nem nevezhető módon – hajlandó a hatalom átadására Donald Trump leköszönő elnök. Javíthatja még a közhangulatot, hogy a várakozásokra rácáfolva csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

Neked Ajánljuk