Teszt: Mercedes AMG GT 63 S E Performance – Vezess

Beülsz, beindítod, és nem hallani semmit. Aki nem tud a konnektoros hibrid hajtásláncról, nem érti, hogy miért nem indul be a motor, hol a V8-as AMG-k üvöltése? A kormányon lévő üzemmódkapcsolóval előidézhető a mennydörgés indítózás után, de alapértelmezésben a hajtáslánc némán várja a csörtetést.

Föld-föld rakéták, szevasztok! 96

Nagyon sok paraméterre hathatunk a menükből, csak győzzük felfedezni a funkciókat

Hiába Mercedes, nem a kormánykerék mögött van a fokozatválasztó kar. Talán túl trottyos lenne ehhez a küldetéshez, így az első ülések között találjuk. Műszerfali felirat jelzi, hogy a motor bemelegedése után érhető el a teljes teljesítmény. A szélvédő sarkában a bejáratásra figyelmeztető matrica szerint 1500 km-ig ne adjunk padlógázt, ne használjuk a padlógázas visszakapcsolás funkciót, ne menj 4500-as fordulatszám és 140 fölé. 1500 km-től lehet átmenetekkel fokozni a terhelést, amin a tesztautó rég túl volt.

Alapjáraton izgatóan remegteti a karosszériát a nyolchengeres motor, mindig érezni, micsoda erők ébrednek benne. A hajtáslánc működése nem mindig kifinomult, például a benzines nyolchengeres beiktatása a hajtásba és egy-egy váltás sem.

Itt minden kicsit darabosabbra van hagyva, mint egy hasonló méretű Mercedesben, némileg tahóbb az egész, de mindent csak addig engedtek el a fejlesztők, hogy karakteressé tegye az autót, ne pedig félkésznek hidd.

Föld-föld rakéták, szevasztok! 97

Érdesebb, kicsit tahóbb a viselkedése, mint egy E-osztályé, de mindent csak addig engedtek el a fejlesztők, hogy karakteressé tegye az autót, ne pedig félkésznek hidd

A kipufogóhang gombnyomásra vagy a megfelelő üzemmódok kiválasztásával morcosabbra vehető. Szerethető az orgánum, de az akusztikai élmény még Race állásban is messze van a régebbi V8-as AMG-k mosdatlan, vérpezsdítő hangorkánjától. Ez szomorú, de nem mindig baj. Ha a hangélmény nem űz annyira, nehezebben torzulsz pokolfajzattá a forgalomban.

Kell egy összeszokási idő az autóval, nemcsak a teljesítménye, hanem a kezelőszervek már vázolt bornírtsága miatt is. Ezt a kormányon lévő simogatós kapcsolókra értjük, amivel teljesen feleslegesen keseríti az életünket a Mercedes a 213-as E-osztály modellfrissítése óta egyre több autóban.

Csak sportosból van háromféle üzemmód, ami kicsit túlzás, de ha eleget mész az autóval, felsejlik a lépcsőzetes brutalizálás szépsége. Az AMG GT 63 S nem tud diszkrét lakájként, döccenőmentesen átsegíteni a mindennapos közlekedés viszontagságain, ehhez túl kemény és rázós a futóműve. Comfort módban elfogadható a rugózás és a kényelemnek az ülés, a zajcsillapítás és a hifi is része, amiben nagyot megy.

Föld-föld rakéták, szevasztok! 98

Sokat hozzátesz a hibridrendszer az autó értékéhez. Gyorsulni a 639 és az 585 lóerős V8-cal is szédületesen tud

204 lóerővel a villanymotor nemcsak arra jó, hogy elgurítsa az autót pianóban, a gyorsulás legelején azonnal érzed az erejét, amíg a V8 belehúz.

Megrészegítő élmény minden gázadás, amikor csak van tere kifutnia magát az autónak. Kifejezetten jó, hogy eltelik pár tizedmásodperc, amíg a technika beáll a lehető legtöbb benzin elégetésére és kiválasztja a pályára álláshoz a legmegfelelőbb fokozatot.

Az übererős villanyautók hasonlóan rakétaszerű, de átmenet híján kellemetlenül brutális kilövése helyett itt van pár szempillantás felkészülni a feldolgozhatatlanra, ami akkor jön jól, ha utasaid is vannak, akik nem szokták kedvelni, ha gázadással próbálod lebillenteni a fejüket a nyakukról. Épp egy Tesla Model Y Performance van nálam a cikk megjelenésekor, azzal még több gyötrelem jut a hozzátartozóknak, ha Chill helyett Sport módban van a jobb oldali pedál és nem bírsz magaddal.

Föld-föld rakéták, szevasztok! 99

Jut pár szempillantás felkészülni az utasoknak a padlógázt követő ősrobbanásra. Egész nagy tér jut nekik, középső ülőhely nincs

Mindig a nettó legyőzhetetlenség érzete kísér az ötajtós AMG GT-ben, bármikor kitéríthetsz vele egy meteoritot a pályájáról, ha meg kéne menteni a bolygót. De 843 lóerőhöz a nyakizmaidon kívül a felelősségérzetednek is fel kell nőnie. Részben mert a gázpedálra nehezedve pillanatok alatt a 300 ezres közigbírság-kategóriában vagy még autópályán is. Kicsit belefeledkezel a gyorsulásba és 270-nél vagy. Ekkora súly ekkora sebességgel félelmetes becsapódási energiát szül.

Az a 7-11 km, amennyit a tesztautó valóban elgurult árammal, egyáltalán nem kevés. Budapesten végigérsz vele a rakpartokon és dugóban nagyon sokat mérsékel a szén-dioxid-kibocsájtáson, amikor a torlódásban senyvedő V8 úgysem futhatná ki magát és teljesen értelmetlen volna a benzinpusztítás. Az akku teljes töltöttségének negyedéig használható az elektromos üzemmód, utána vált át hibridre a vezérlés, amivel még mindig elektromosak az elindulások, ha nem nyomod nagyon a gázt. Az akku töltöttsége ahhoz mindig elég volt, hogy gyorsításkor rásegítsen a villanymotor.

Föld-föld rakéták, szevasztok! 100

Nem kiemelkedőek, de ezen a szinten is jók az ülések. 219 710 Ft a színes biztonsági övek felára, 86 millióért nem lehet felár nélkül kiválasztani a piros vagy a sárga színt a fekete helyett

Annyira erős a visszatáplálás, hogy kanyargós országúton pillanatok alatt telefékezed az akkut a regenerálással, országúton csapatva a köztes településeken mindig átgurulhatsz helyi emisszió nélkül. Megvan a bája, ahogy két kanyarral arrébb kattogó ESP-hangokkal tart úton a futómű és az elektronikus szabályozás, aztán kisangyalként, csendben átsuhansz a falun.

De nemcsak az elektronika tart úton, hanem a négykerék-kormányzás és a gumi is. Eszement tapadást adnak a gumiabroncsok és a hátul 315/30 ZR21-es mérettel van bennük annyi tartalék, hogy kigyorsításkor a motor rád rántsa a horizontot, ne csak a kipörgésgátlás villogjon. Szürreális az a sebesség, ahogy ez az autó elfordul és amit egy rövid egyenesben is el tud érni.

Kormányzása precíz és jó erőkkel idomul az épp kiválasztott üzemmódhoz, de a ferdehátú AMG GT a karosszéria dimenziói és az autó 2,3 tonnás súlya miatt a parádés technika dacára sem lehet az országutak királya, mert neki is csak egy sáv jut. Kolosszális lövedékként az autópálya belső sávjában tudja kiteljesíteni fölényét.

Föld-föld rakéták, szevasztok! 101

Még egy üresen 2305 kilós autónak is jól jön a felhajtóerő mérséklése a szárnnyal, ha ilyen megveszekedetten gyorsul

Neked Ajánljuk