Temérdek változást hozott az új GeForce driver – PROHARDVER! Videokártya hír – PROHARDVER!

Az NVIDIA elérhetővé tette a WHQL aláírással rendelkező 496.13-as meghajtót, amely most már hivatalosan is támogatja a Windows 11-es operációs rendszert, de ez igazából csak formailag fontos, mivel funkcionálisan már az egyel korábbi eszközillesztő is megfelelt. Ugyanakkor a friss csomag jelentős módosításokat is bevezet, így megszűnik a Windows 7, illetve az összes, Kepler architektúrára épülő GeForce támogatása, amelyre a vállalat már a nyáron felhívta a figyelmet. Ezeket túlmenően a friss eszközillesztő megszünteti az NvIFR-t az OpenGL implementáción belül, illetve az SLI-t is letiltja a GeForce RTX 3090-es VGA-kon. Utóbbinak nincs nagy jelentősége, mivel a DirectX 12 és a Vulkan API-val az explicit multi GPU-s módok továbbra is működni fognak bármilyen VGA-párossal, emellett a DirectX 11-es játékokhoz már az év eleje óta nem szállít profilt az NVIDIA, tehát maga az SLI technológia igazából már régebb óta halott, nem most végezték ki, csak ez a limitáció papíron utolérte a GeForce RTX 3090-et is.

Hirdetés

A meghajtó vezérlőpultjának pár funkciója is megváltozott, egyrészt a shader gyorsítótárnak a tárhelyen elfoglalt mérete mostantól paraméterezhető (bár ajánlott alapértelmezett beállításon hagyni), másrészt a vertikális szinkronizáció Optimus technológiával dolgozó notebookokon is ugyanúgy fog működni, ahogy egy asztali PC-ben.

A meghajtó új, illetve frissített profilokat is kínál a The Riftbreaker, a Back 4 Blood, a Crysis Remastered Trilogy, a Baldur’s Gate 3, a Chivalry 2, a Rise of the Tomb Raider, a Shadow of the Tomb Raider és a Sword and Fairy 7 című játékokhoz, továbbá ezek közül az utóbbi hét címhez a DLSS támogatás is megjelent vagy frissült.

A friss csomag hibajavításokkal is szolgált, ezeket az alábbi felsorolás részletezi:

  • Mostantól képesek bebootolni azok a GeForce RTX 3080 VGA-val rendelkező konfigurációk, amelyek két Samsung Odyssey G70A-t hajtanak meg
  • Nem fog többet az elsődleges kijelző elveszni egy GeForce GTX 960-as VGA-val a rendszer alvó módból való visszatérése vagy leállítása után
  • Az Ansel/Freestyle mélységélesség funkciója nem eredményez többet elmosott karaktereket
  • Ezentúl nem jár képi villanással a hibrid rendszereknél a dedikált GPU-t kényszerítő mód beállítása a Windows 11 operációs rendszeren belül
  • Mostantól a dedikált GPU-n is futtathatók a Vulkan tesztalkalmazások a hibrid rendszerrel rendelkező notebookokon

Az új meghajtóhoz tartozó dokumentáció, illetve maga a driver – a megfelelő adatok megadása után – letölthető az NVIDIA szerveréről, illetve elérhető a GeForce Experience-en keresztül.

Az eszközillesztő a 64 bites Windows 10 (hardverfüggően a Fall Creators frissítéstől) és 11 operációs rendszerekre telepíthető, és a GeForce 700 (csak Maxwell architektúrájú GPU-k), 900, 1000, 1600 (Super), 2000 (Super), 3000 és a Titan szériás termékekkel rendelkező felhasználók hasznosíthatják. Ezenkívül az illesztőprogram tartalmazza a 9.21.0713-as verziójú PhysX drivert is. A mobil GeForce-oknál a notebookgyártók döntésétől függ, hogy az adott gépre telepíthető-e a hivatalos meghajtó.

Neked Ajánljuk