Rossz hír a külföldi utazást tervezőknek és a hazai autósoknak – Privátbankár.hu

Rendre foglalkozunk a koronavírus-járvány miatt globálisan elhatalmasodott chiphiánnyal, legutóbb, éppen ma laptársunk, az Mfor.hu annak a magyar gazdaságra gyakorolt negatív hatásait fejtegette.

Mi most nemzetközi vizekre evezünk, annak kapcsán, hogy a HP április-június közötti bevételeit is visszavetette a chiphiány. Igaz, a világ legnagyobb IT-vállalatánál ez „csak” azzal járt, hogy a forgalma a piaci várakozásokhoz képest kisebb mértékben, de még így is 7 százalékkal nőtt. Kérdéses azonban, hogy ez így is marad-e a jövőben, mivel hiába változatlanul nagy a cég számítógépei iránti kereslet, a chiphiány miatt alacsonyak a készletek. Más kérdés, hogy a HP nyeresége az árbevételénél jobban alakult, s az Equilor Befektetési Zrt. elemzői arra számítanak, hogy a cég profitabilitása a magas kereslet és az áremelések miatt az év hátralévő részében is rendben lesz. Arra apellálnak ugyanis, hogy a chiphiány miatt a gyártók inkább a magasabb árfekvésű termékekre fókuszálnak, amely így növeli az átlagos eladási árat, miközben a felső kategóriás termékeken jellemzően magasabb a marzs is. Mindenesetre ez tegnap még nem lelkesítette a HP befektetőit, az IT-cég részvénye a zárás utáni kereskedésben 3 százalékkal csökkent. 

Felemás kilátások. Fotó: depositphotosFelemás kilátások. Fotó: depositphotos

Ezzel azonban nem lógott ki az általános piaci trendből, lévén, hogy csütörtökön a vezető amerikai tőzsdeindexek lefordultak a csúcsokról, a Dow Jones 0,54, az S&P 500-as 0,58, míg a technológiai szektor Nasdaq Composite mutatója 0,64 százalékos mínuszban zárt.

Csak valamelyest volt jobb a hangulat a ma reggel elsőként kinyitott főbb ázsiai börzéken, mindössze a sanghaji barométer zárt zöldben, 0,59 százalékos plusszal, ezzel szemben a tokiói 0,36, míg a hongkongi 0,03 százalékot veszített az előző napi értékéhez képest.

Európában jobb volt a helyzet, bár a főbb indexek stagnálás-közeli állapotban voltak péntek délelőtt 11 óra magasságában. A frankfurti DAX 0,12, a londoni FTSE 0,17 százalékkal került feljebb, mint csütörtökön, ezzel szemben a párizsi CAC-40 ha enyhén is, 0,03 százalékkal, de lejjebb.

A BUX a 0,21 százalékos emelkedésével ezúttal lekörözte nevesebb nyugat-európai társait, legalábbis a kereskedés első két órájában. Annak köszönhetően, hogy az index értékét alapvetően meghatározó négy hazai blue chip közül mindössze a Richter állt bukóban, -0,91 százalékosban, a Mol viszont 0,84, az OTP 0,58, a Magyar Telekom pedig 0,12 százalékos pluszban. 

Itt nézheti meg, hogyan teljesítenek részvényei >>

A globálisan enyhének tekinthető tőzsdei elmozdulások magyarázata, hogy a befektetők a Fed délután 4 órakor kezdődő éves, Jackson Hole-i konferenciája előtt várakozó álláspontra helyezkedtek. Azon az eseményen természetesen felszólal az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény elnöke, akitől a mennyiségi lazítás már korábban beharangozott kivezetésének időzítésével kapcsolatban érkezhet fontos iránymutatást, amelynek kiemelt szerepe lehet a piaci mozgások szempontjából. Más kérdés, hogy az elemzők szerint Powell várhatóan nem most, a delta variáns felfutásával egyidőben fogja bejelenteni az eszközvásárlási programok csökkentésének megkezdését, angol kifejezéssel: a taperinget. Nagyobb az esélye, hogy erre a Fed következő, szeptember 22-én esedékes ülésén keríthetnek sor a döntéshozók, már ha addigra visszahúzódik a delta variáns és egy újabb erős munkaerőpiaci jelentés lát napvilágot. Az Erste Befektetési Zrt. szakértői azonban ma reggeli elemzésükben fontosnak tartották megjegyezni, hogy a rendkívül támogató monetáris környezet az eszközvásárlási programok nélkül is fennmarad, így a tőkepiacok szempontjából várhatóan nem okoz tartós fordulatot a QE kivezetése.

Idehaza azonban egyelőre még inkább az adhat beszédtémát, hogy a forint több napon át tartó erősödést követően nagyot gyengült. Az euróval szemben például átlépte a 350-es, lélektaninak számító határt, sőt 11 órakor már a 351-es szint felé tartott. A dollárral szemben pedig 298,5 forinton állt, ez csaknem három egységgel magasabb a hét elejinél. Ami azzal együtt, hogy közben a világpiaci kőolajárak is meglódultak – az északi-tengeri Brent például közel 1,5 százalékos pluszt felhalmozva, 72 dollár fölé is került –, azt vetíti előre, hogy a hazai autósok a jövő héten ismét drágábban tankolhatnak.

Friss árfolyamokat itt talál >>

Ami a hazai tőzsdei céges híreket illeti, azok közül kettőről érdemes megemlékezni. 

Az egyik a Duna House-é, miután a magát Kelet-Közép Európa legnagyobb ingatlanközvetítői csoportjának nevező társaság árbevétele a második negyedévben jelentősen, közel 80 százalékkal, 3,4 milliárd forintra nőtt. Ráadásul a befektetőket még ennél is jobban érdeklő másik mutató, az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (ebitda) is hasonló mértékben emelkedett, amely alapján az Equilor úgy becsüli, hogy a Duna House tisztított core ebitda-ja 2,1-2,3 milliárd, míg az adózott eredménye 1,3-1,5 milliárd forint között alakulhat 2021 egészében. A korábbi előrejelzéshez képest ez legalább 200-300 millió forinttal magasabb eredményt feltételez.

A másik érdekes fejlemény az Autowallishoz kapcsolódik, amelynek leánya, a Six a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében alakít ki műszaki bázist, annak érdekében, hogy a bérautó-szolgáltatások fejlesztése mellett a csoport felkészüljön akár autómegosztók vagy flottakezelők kiszolgálására is. A vállalat 565 millió forintos beruházásából 282 milliót a Külgazdasági és Külügyminisztérium vissza nem térítendő támogatása fedez.

Neked Ajánljuk