Öt évvel később is vígan működik az internet legpofátlanabb lehúzása, ami egyébként teljesen legális – Player.hu

2017-ben figyelt föl a világ arra a honlapra, melynek megalkotója egy agyafúrt trükkel indult neki a világhálónak, hogy megszedje magát: fizess egy dollárt, hogy megtudd, hányan fizettek egy dollárt, hogy megtudják, hányan fizettek egy dollárt!

Igen, tudjuk, hogy elsőre bonyolultan hangzik, de valójában az egész pofonegyszerű, épp ezért zseniális. Az ötlet egy Johan McCubbin nevű szoftverfejlesztő fejéből pattant ki, az ihletet pedig saját elmondása szerint a millió dolláros oldaltól vette. Ennek a gazdája, egy Alex Tew nevű brit diák 2005-ben pixelenként egy dollárért értékesítette az egyetlen lapból álló szájtot, amivel természetesen meg is szedte magát.

Íme a millió dolláros oldal egy részlete. Az oldal minden egyes pixele link arra a weblapra, mely hajlandó volt azért fizetni, hogy a hirdetése elfoglaljon egy kis helyet az ötletgazda szájtján.

Az oldal pixelei nagyon gyorsan elkeltek, így Tew az utolsó ezer képpontot emelt áron, összesen 38 100 dollárért tudta eladni. Mivel a lap ezerszer ezer pixelből áll, könnyű kiszámolni, hogy

ezzel a mutatvánnyal az ötletgazda összesen egymillió-harminchétezer-egyszáz dollárt szedett össze.

Ez volt hát az ihlet, amit McCubbin még tovább egyszerűsített oly módon, hogy nála az emberi kíváncsiság a pénzkeresés rugója. A How many people paid a dollar to see how many people paid a dollar?, azaz Hány ember fizetett egy dollárt, hogy megnézze, hány ember fizetett egy dollárt? nevű weblap jelenleg így néz ki:

Adott tehát egy baromi egyszerű kérdés, meg alatta egy gomb, amivel a kártyaadatok megadása után kapsz egy számot.

Azoknak a számát, akik elötted hajlandóak voltak egy dollárt fizetni, hogy megtudják, hányan fizettek már előttük egy dollárt ugyanezért.

Korábban csak PayPallal lehetett leszurkolni a kíváncsiság vámját, de időközben a kártyás fizetés is bekerült a repertoárba. McCubbin már nem foglalkozik a dologgal, és időközben átadta a weblap kezelését egy Tom Houl nevű illetőnek.

2017-ben egyébként a trükk kitalálója elmondta, hogy olykor napokig egyetlen dollár sem fut be az oldalról, aztán hirtelen valamiért elkezdenek egymás után befutni a fizetések, főként akkor, amikor valahol felbukkan az oldal linkje.

Az ötletet azóta egyébként többen is lemásolták, így ma már egy ilyen weblap nemigen izgatja fel a tömegeket, de McCubbin annak idején szép kis zsebpénzt tudott összeszedni vele.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?

Saját készítésű pornóvideóval kampányolt egy New York-i kerületi képviselőjelölt

Neked Ajánljuk