Olyan ügybe keveredett Elon Musk, amely romba döntheti a nimbuszát – Privátbankár.hu

Vannak olyan országok, ahol sem az ügyészség, sem a tulajdonosok nem csinálnak abból problémát, ha valaki oly módon jut nagy pénzhez, hogy erősen túlértékeltnek tűnő áron vetet meg valamilyen eszközt vagy vállalatot az általa vezetett társasággal. Nos úgy tűnik, ezt Amerikában nem nyelik le, még egy olyan sikeres vállalat esetén sem, mint amilyen a Tesla. Nem véltelen, hogy a vállalat vezérigazgatóját is bíróság elé citálták amiért 2016-ban felvásárolták a SolarCity nevű céget.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk hétfőn a bíróságon megvédte szerepét a vállalat 2,6 milliárd dolláros SolarCity-felvásárlásában. Az ügy azért került egyébként bíróság elé, mert a felperesek szerint egy csőd szélén álló vállalatért adott irreálisan nagy összeget a Tesla. Mindez pedig azért történhetett meg, mert a SolarCity részben Musk tulajdonában volt, míg a céget az unokatestvére vezette, aki szintén nagyobb részvénycsomaggal rendelkezett a Tesla által megvett társaságban.

A per tárgya 2 milliárd dollár, ennyit kell Muskéknak visszafizetni, ha veszítenek. Igaz, ezt a pénzt nem a felperesek kapnák meg, hanem a Teslához kerülne vissza, hiszen ők fizették ki a SolarCityért. Emellett talán arra is választ kapunk, hogy ebben az esetben Elon Musk a Tesla részvényeseinek érdeke szerint járt-e el, vagy olyan döntéseket hozott és sürgetett, amelyek elsősorban saját maga, a családja és másoknak, így a SolarCity és a SpaceX vállalatoknak jelentett előnyt. A SolarCity kapcsán ráadásul az is felmerült, hogy a cég a csőd közelében volt, így a felvásárlással úgy dobtak neki mentőövet, hogy Musk sok pénzt is keresett rajta.

A Tesla vezére a vallomásában elmondta, hogy a felvásárlás nem jelent megmentést, és azt is hangsúlyozta, hogy erről nem ő döntött egyszemélyben, és nem gyakorolt nyomást a testület többi tagjára.

A beszámolók szerint egyébként Elon Musk vallomása érdekes fordulatot vett, amikor arról beszélt, hogy ő tulajdonképpen nem is akart a Tesla vezérigazgatója lenni. “Nem szeretek senkinek a főnöke lenni” – tette hozzá, mondván, hogy nem hiszi, hogy a közvélemény szerint ő irányítaná a vállalatot. Azt is kifejtette, hogy a SolarCity üzlet része a 2006-ban megírt mestertervének, amelynek célja a megújuló energia elterjesztésének felgyorsítása volt.

Azt is hangsúlyozta, hogy a SolarCity a Tesla nélkül is életképes lett volna, és a fejlesztését az autógyártó nélkül is meg lehetett volna oldani. “Abszolút hiszek abban, hogy a Solar City képes lett volna önállóan tőkét emelni és a piacról befektetőket szerezni” – mondta Musk, aki a beszámolók szerint a hatórás tárgyalás alatt végig kimérten viselkedett.

A felperesek próbálták sarokba szorítani, és azt szerették volna bizonyítani, hogy igyekezett az egyszemélyi döntések felé vinni az irányítást, ennek szellemében magát a Tesla Technokirályának nevezte. Musk erre úgy reagált, hogy kitaláltak vicces elnevezéseket, a cég pénzügyi igazgatója, Zach Kirkhorn például az Érme mestere lett. Szerinte ezek ráadásul pozitív hozadékkal jártak, hiszen a sajtó felkapta, így ingyen hírverést kaptak, ami végeredményben hozzájárult az értékesítés növeléséhez.

Neked Ajánljuk