Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most? – Privátbankár.hu

Folytatódik a szeptemberi hintapalinta a tőzsdéken, megerősítve e hónap rossz hírnevét. A fő ok az lehet, hogy a kínai Evergrande körül ismét felcsaptak a hullámok, mivel a cég nem törlesztette több tízmillió dolláros csütörtöki kamatfizetési kötelezettségét. Most állítólag további 30 napja van, mielőtt fizetésképtelenné nyilvánítják.

A kínai hatóságok állítólag már a csődre készülnek. Az Evergrande a tőzsdén ismét zuhan, a shanghai tőzsdeindex azonban csak 0,8 százalékkal süllyed, Japán pedig emelkedik.

Szűk gyártási keresztmetszetek a németeknél

Németországból gyenge üzleti bizalmi index érkezett, ráadásul már harmadik hónapja mérséklődik az értéke. Az ok főként a kapacitások szűk keresztmetszete. A német index 0,6, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal esik. Az amerikai indexhatáridők is 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak.

Németország (Pixabay.com)Németország (Pixabay.com)

Itthon a BUX index is bő fél százalékkal süllyed, az OTP 0,9, a Mol 0,6 és a Richter 0,1 százalékos gyengülése mellett. A 4iG 0,6 százalékkal van lejjebb, de ma is a harmadik legnagyobb forgalmú papír. A Telekom 0,2 százalékkal olcsóbb.

A forint tovább gyengül, az euró 356,60, újabb egy forinttal drágult tegnap estéhez képest. Az árupiacokon sok fontos termék stagnáláshoz közeli állapotban van, mint az olaj vagy az arany, a réz. Nagyobbat, másfél százalékkal esik azonban az alumínium, a platina és a nikkel, drágul az amerikai földgáz.

Izgalmak jöhetnek a forintárfolyamban?

A 200 napos mozgóátlagot ostromolja az euró-forint jegyzése, tegnap lefordult onnan, azonban jelenleg felette vagyunk – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az RSI indikátor a túlvett tartomány közelébe ért, az említett ellenállás áttörése esetén a 359-360-os zónában érhet véget a jelenlegi hullám. Az uniós források körüli bizonytalanság továbbra is a forint gyengülése irányába mutat, de érdemes figyelni a Moodys mai minősítésére, egy esetleges felminősítés fordulatot hozhat.

Ugyanakkor a brókercég is úgy véli, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv a szinten tartás, ha nem is lehet teljesen kizárni az osztályzat javítását.

Gondok a Nike-nál, esik az Adidas és a Puma is

A Nike amiatt esett nagyot, hogy a katasztrofális vietnami koronavírus-helyzet miatt be kellett zárjon üzemeket az ázsiai országban. Így csökkentette előrejelzéseit.

Már eddig is tíz heti termelést vesztettünk – idézik a cég pénzügyi vezetőjét, aki a cég gyorsjelentését kommentálta.

Ám a koronavírus-lezárások természete alapján lehet, hogy további hónapokra kell készülni, és a gyártásnak csak egy részét tudták más országokba, Kínába és Indonéziába áttelepíteni. Ráadásul a szűk keresztmetszetek miatt a szállítás is kétszer annyi ideig tart, mintegy 80 nap – írta a német Finanzen.net. A Nike cipőinek felét és ruházati cikkeinek 30 százalékát Vietnamban gyártotta.

A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)

A papír a zárás utáni kereskedésben négy százalékkal van lejjebb. A hír vetélytársainak részvényárfolyamára is kedvezőtlenül hatott, 2-3 százalékkal esik az Adidas és a Puma is.

Ideges tőzsdékre számíthatunk

A piacokat lassuló gazdasági növekedés, lassabban növekvő pénzmennyiség és magas értékeltség jellemzi az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, Miró József szerint.

Ezért a negatív hírekre sokkal érzékenyebb reakciók jöhetnek az előttünk álló időszakban. Ezt már a bedőlni készülő kínai ingatlanos óriáscég, az Evergrande, vagy épp a jegybankok döntéseit övező aggodalmak (nyomán) rég nem látott mértékű korrekciók is megmutatták.

A cikk illusztrációja alapján a BUX indexben szereplő részvények értékeltsége a sok éves átlagnak megfelelő, a német és amerikai részvényeké azonban inkább jóval afeletti.

Borravaló bitcoinban

A bitcoin két százalékkal emelkedik (pont 45 ezer dollár), az ether kissé süllyed (3110), a kriptodeviza-piac alapvetően nyugodt. Egy hétre visszatekintve azonban még mínuszokat látunk.

Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)

A Twitter megerősítette, hogy platformján bitcoinban lehet majd borravalót küldeni a kedvenc szerzőinknek. (A cég nem tárol kriptodevizát, inkább csak megkönnyíti, hogy a felhasználók bitcoin-címüket közzétegyék.) Ezen kívül elmondták azt is, hogy fel szeretnék gyorsítani az innovációkat, és nem akarnak túl szigorúan ragaszkodni olyan újításokhoz, amelyeket a felhasználók nem kedvelnek.

Az ether felé fordulnak az intézményi befektetők?

Az etherre szóló tőzsdei határidős ügyletek jelenleg prémiummal forognak (az azonnali árhoz képest), mivel a nagybefektetők a bitcointól az ether határidős ügyletek felé fordulnak – írta a JPMorgan. A Wall Street nagybankjának elemzői a chicagói CME ​​határidős határidős ügyleteinek árazásából vonták le a következtetést. „Erőteljes divergencia mutatkozik a keresletben” – tették hozzá.

Az intézményi befektetők hajlamosak a szabályozott CME határidős szerződéseken keresztül Bitcoin-kitettséget szerezni – írta a Cointelegraph.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma (“Honlaptartalom”) a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Neked Ajánljuk