Nagy lépést tesz a Volkswagen, kivonja a forgalomból a manuális sebességváltót! – Portfolio

Az első, kuplungpedállal már nem választható, belsőégésű motoros modell a Volkswagen Tiguan harmadik generációja lesz, amely 2023-ban kerül piacra, az azt következő években pedig egyre több modellnél lehet majd csak automata váltós változatot választani, a következő típus szintén 2023-tól a Volkswagen Passat lesz.

2030-tól már a Volkswagen semelyik piacán, vagyis sem Európában, sem az Egyesült Államokban, sem pedig Kínában nem lesz elérhető új, manuális váltós modell.

A változásnak természetesen köze van a konszern átalakulásának, amelyben az elektromobilitásra helyezik a hangsúlyt. A Volkswagen Európában 2030 után, legkésőbb 2033-tól már csak elektromos modelleket kínál majd.

A Jato piackutató cég adatai szerint jelenleg 5 838 különböző autómodell kapható Németországban, ebből már csak 1 870 az, amelyet manuális sebességváltóval is kínálnak. Ebből 218 ötsebességes, 1 652 pedig hatsebességes manuális váltóval szerelt.  

A Volkswagen 353 modelljéből 214 automata, 139 pedig manuális váltós. A Passatnál 8 manuális és 21 automata váltós modell érhető el, a Tiguannál 18:31 az arány, az Allspace verziónál pedig 2:13 az arány az automata váltós verziók javára.

A Volkswagen stratégiája egyébként nem egyedi, nemrég a Mercedes is úgy döntött, hogy már csak automata váltós autókat kínálnak, náluk még alacsonyabb a manuális váltós modellek aránya, mint a Volkswagennél.

(Auto Motor und Sport)

Címlapkép: National Motor Museum/Heritage Images/Getty Images

Neked Ajánljuk