Metaverzum vagy metakamu? Még évekig várhatunk a válaszra – Privátbankár.hu

A Meta Platforms ingyenesen megnyitotta a Horizon Worlds metaverzum–, illetve virtuálisvalóság-játékot a (megfelelő hardverrel rendelkező) felnőtt, amerikai és kanadai nagyközönség számára – derült ki egy friss hírből. Amióta a Facebook ősszel bejelentette, hogy átnevezi magát Meta Platformsra, és erre az üzletágra még több figyelmet és sok milliárd dollárnyi beruházási pénzt fog fordítani, azóta egy szűk kör helyett hirtelen szinte mindenki számára ismertté vált a fogalom.

A metaverzum vajon azt jelenti, hogy hamarosan avatarjainkkal fogjuk magunkat képviseltetni a virtuális eseményeken? Sőt a metaverzumban szerezzük majd be az áruházak polcairól a különböző élelmiszereket, tárgyakat? Valóban nemcsak használni fogjuk az internetet, hanem valósággal belemászunk, digitális másunk segítségével magunk is elmerülünk a háromdimenziós internetes világokban?

Lebegő Avatar a Meta Platforms Horizon Worlds - világában (Forrás: Meta Platforms, Youtube)Lebegő Avatar a Meta Platforms Horizon Worlds – világában (Forrás: Meta Platforms, Youtube)

Több cikk is hűti a kedélyeket mostanában azzal, hogy ez egyáltalán nem így van. A technológia tulajdonképpen nagyon gyermekcipőben jár, vannak, akik a 90-es évek kínosan kezdetleges internetéhez hasonlítják. A rendelkezésre álló hardverek ugyanis nem elegendőek, a koncepció megvan, de még rengeteg minden hiányzik.

Ez még csak a demó verzió

Bár 2021 a metaverzum (valamint a Web3 és az NFT-k) évének bizonyult, még évekig tarthat, mire valóban valósággá válik – írja a Yahoo Finance. A Big Tech, azaz a nagy multinacionális technológiai cégek, a Microsoft, az Nvidia és a Facebook, pardon, Meta Platforms úgy próbálják meg eladni, hogy még kezdeti stádiumban van. (Valamint számos kriptodeviza-vállalkozás is ezen dolgozik. )

Ezen a kriptodeviza-portálon 158 tétel van a metaverzum-szekcióban, ez a lista eleje (Coinmarketcap.com)Ezen a kriptodeviza-portálon 158 tétel van a metaverzum-szekcióban, ez a lista eleje (Coinmarketcap.com)
Neked Ajánljuk