Mennyi energiát termel egy napelem, és tárolható-e a mennyiség? A legfontosabb tudnivalók – Femina.hu

Több hete már, hogy az országban a rezsi emelkedéséről beszélnek. Nem véletlen, hiszen a lakosságra jóval nagyobb energiaárak zúdulnak majd az eddigieknél. Ahogy mi is beszámoltunk róla, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos július 21-én reggel tartott rendkívüli tájékoztatót, ahol elmondta, hogyan változik az áram és a gáz ára a jövőben.

A gáz kedvezményes díja 144 köbméter/hó fogyasztásig marad alacsonyabb, 102 forint köbméterenként. Ennél magasabb fogyasztás esetében a lakossági ár 747 forint/köbméter lesz. Ami az áramot illeti, a határozat szerint a rezsicsökkentett ár 2523 kWh/év fogyasztásig az ár 36 forint marad. Ezt meghaladó fogyasztás esetén az ár 70,10 forint/kWh-ra nő. Az energiaárakat látva sokan gondolkodnak el napelem telepítésén, és próbálnak tájékozódni, mennyi áramot termel egy ilyen, tudja-e tárolni a plusz mennyiséget, illetve egyáltalán mit érdemes tudni ezekről a szerkezetekről. Egyébként korábban is sokan választották a napelemes energiaellátást anyagi vagy környezetvédelmi megfontolásból.

A napelem és teljesítménye

Más szóval fotovillamos elemnek mondják, de a köznyelvben napelemként terjedt el a kifogyhatatlan energiát, a napsütést hasznosító eszköz. Sokan nem ismerik, pontosan hogyan működik a szerkezet.

A napelem felülete elnyeli a napsugárzást, és miután befogadta a fotonokat, mozgásképes, elektromos töltéssel rendelkező részecskéket generál, melyek az elektromos térben mozogva áramot létesítenek. A napelem tehát az elektromágneses sugárzást villamosenergiává alakítja át.

Ami a teljesítményét illeti, a napelemek között nem lehet általánosítani, mivel többféle – például kristályos vagy amorf szilícium napelem – létezik, és mind eltérő mennyiségű áramot termel. A készülékek más-más hatásfokkal működnek, vagyis más-más hatékonysággal alakítják a napsütést elektromos árammá. A dél-keleti és dél-nyugati tájolású napelem 90%-os, a keleti és nyugati tájolású 80%-os hatásfokú az Eon.hu oldala szerint.

Számít az is, hogy fix vagy a napjárást követő-e az eszköz – utóbbi ugyanis 30-40%-kal többet teljesíthet. Az is befolyásoló tényező, hogy helyezkedik el a szerkezet, milyen a dőlésszöge, megvilágítottsága, és vannak-e a sugarakat terelő lencsék a napelem mellett. Természetesen az évszak és az időjárás is lényeges a termelt áram mennyisége szempontjából. Végül magától értetődő, hogy a napelem műszaki állapota is mérvadó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha általános mennyiség nem is adható meg, mindenesetre olyan érték igen, amelyhez lehet viszonyítani: az egyik leggyakrabban előforduló napelem, egy 5 kW-os átlagos szerkezet déli tájolás esetén csaknem 6000 kWh, dél-keleti illetve nyugati fekvés esetén körülbelül 5500 kWh, keleti és nyugati tájolással pedig körülbelül 4600 kWh mennyiségű áramot termel évente.

A napenergia tárolása

A megtermelt energia kincs, ám nem lenne életszerű, ha az energiát csak akkor használhatná fel az ember, amikor éppen termeli. Az ugyanis nappal termelődik, de az emberek általában késő délután-estefelé érnek haza, így akkor tudják hasznosítani az energiát. Olyan is megtörténik, hogy az energia túl sok, és nem éli fel a háztartás. Mindkét esetben felmerül a kérdés, lehet-e a termelt energiát tárolni.

A napelemmel termelt áram villamosenergia-tárolóban, speciális akkumulátorban raktározható. Ilyenből többféle kapacitású is kapható. Elérhető például 5-15 kW-os vagy 4-12 kW-os, de ezek tovább is bővíthetők. Az akkumulátor előnye, hogy mindig ad áramot, akkor is, ha a ház hálózati áramszolgáltatása szünetel, vagy éppen éjszaka van.

A megtermelt, de fel nem használt áramot egy, a szolgáltatóval kötött, erre vonatkozó szerződésben vissza is lehet tölteni a szolgáltatóhálózatba. Ezt az energiamennyiséget és a hálózatról vett árammennyiséget jegyzik, majd az év végén a visszatáplált áram mennyisége levonódik a hálózatról vett mennyiségből. Az oda-vissza áramló energiát kétirányú, digitális mérőórával a napelem-tulajdonos is méri.

Mennyi napelem, mennyiért?

Laikusként az ember tanácstalan, mennyi napelemre van szüksége a háza áramellátásához. Ezt nagyban befolyásolja, milyen típusú és milyen teljesítményű szerkezetet szeretne venni. Az is számít, hogy hová kerülnek a napelemek, milyen a ház tájolása, a tető típusa, dőlésszöge. A szükséges napelemmennyiséget illetően pontos segítségért a szakértő cégek tanácsadóihoz kell fordulni.

Ami pedig az árat illeti, a kivitelező pontos helyszíni felmérés után adhat árajánlatot. Nemcsak a készüléket kell kifizetni, hanem az ajánlat-előkészítési, tervezési, engedélyeztetési és telepítési munkákat is. Ne feledkezzünk el a szolgáltatóval való ügyintézésről és az engedélyeztetésről sem. Ezeket a feladatokat sok cég teljeskörűen végzi. Jelenleg, az energiaárak növekedése miatt a napelemekkel foglalkozó cégek rendkívül elfoglaltak, hiszen sokan döntenek panelek telepíttetése mellett. 

A napelemtelepítés milliós nagyságrendű kiadást jelent, de a kifizetett pénz évek alatt megtérülhet. Érdemes előre tájékozódni, mekkora, milyen és hová helyezett napelemmel teljesülhet mindez. Azt is jó tudni, hogy az Otthonfelújítási támogatás napelem-telepítésre is fordítható.

7 áram- és gázzabáló otthon

Fontos, hogy az ember alaposan végiggondolja, milyen gépek és eszközök vannak az otthonában, amelyek esetleg túl sok áramot, illetve gázt fogyasztanak, amennyiben nem működnek jól, vagy nem használja őket megfelelően.

(Képek: Getty Images.)

Neked Ajánljuk