Megtaláltuk, mi zuhant nagyobbat még a forintnál is a pénzpiaci viharokban: Elon Musk történelmet írt – Telex

Pénteken 204,43 dolláros szintre estek a zárás utáni kereskedésben a Tesla-részvények az amerikai Nasdaq tőzsdén. Napközben ennél is jártak lejjebb, 204,16 dolláros szinten, bár záráskor még 204,99 dolláron voltak. Az előző napi záróárhoz képest ez 7,55 százalékos leértékelődést jelentett, de a Tesla-tulajdonosokat, élükön Elon Muskkal valószínűleg ez már meg se lepi.

A részvény ugyanis szinte folyamatos eséssel jutott el oda, hogy az elmúlt 52 hetes csúcsának – ami 414,5 dollár volt – mostanra szinte már csak a felét éri. A mélyrepülés az elmúlt egy hónapban kezdődött el, amivel a Tesla egy szomorú történelmi csúcsot döntött meg. A papírok egy hónap alatt értéküknek majdnem a felét elveszítették, hiszen szeptember közepén még 300 dollár fölött járt az árfolyamuk, ez annál is nagyobb mélyrepülés, mint amit a forint produkált az elmúlt harminc napban.

Ezzel Elon Musk ikonikus cégének úgynevezett tőzsdei kapitalizációja – tehát a forgalomban lévő részvények értéke – nagyobbat esett 30 nap alatt, mint korábban bármely más vállalaté az amerikai tőzsdén.

Az értékvesztés 306 milliárd dollár, átváltva ez valamivel több, mint 131 ezer milliárd forintnak felel meg. Ha megnézzük a KSH adatait, azt látjuk, hogy ez az egész 2021-es magyar GDP-nek nagyjából 2,4-szerese.

De ha nem váltjuk át, hanem dollárban nézzük a magyar gazdaság teljes tavalyi termelését, akkor még durvább a különbség: devizaárfolyamon számolva a Tesla egyetlen hónapos értékvesztése 1,7-szerese a magyar gazdaság tavalyi egész éves termelésének. Grafikonon így néz ki a történelmet író harminc nap:

Forrás: CNBC

Forrás: CNBC

Persze a Tesla kapitalizációja még a mostani zuhanás után is tetemes: 642,33 milliárd dollár, ami 276 ezer milliárd forintnak felel meg. Vagyis több mint ötszöröse annak, mint amit a magyar gazdaság 2021-ben termelt.

Neked Ajánljuk