Megérte egy felszámolóbiztosnak kétmilliárdos kölcsönnel megvenni, majd eladni a Waberer’s részvényeit – hvg.hu

Kulcsszerep jutott Mike Ferencnek, egy Békés megyei felszámolóbiztosnak abban, hogy Tiborcz István újabb területen kezdhet hódításba – írja a 24.hu. A miniszterelnök veje miután a pénzügyi szektorba is bevásárolta magát a Gránit Bankkal és a Diófa Alapkezelővel, a szállítmányozás lett az újabb célterülete: a legnagyobb magyar kamionos vállalat, a Waberer’s International Nyrt. július 1-jén jelentette be, hogy részvényei 21 százalékát megszerezte Tiborcz központi érdekeltsége, a BDPST Group egy tőzsdén kívüli ügylettel.

A milliárdokat érő részvénycsomag eladója Mike Ferenc volt. A tranzakcióról kiadott tőzsdei közleményből kiderül, hogy Mike cége, az MHB Optimum Zrt. július 1-ején több mint 3,7 millió darab részvényre kötött adásvételi szerződést a BDPST Equity Zrt.-vel. Tiborcz ezzel a lépéssel a régi üzlettársa, Jellinek Dániel ingatlanguru és a Waberer’s-be visszaszálló Wáberer György partnere lett, ők hárman együttesen 72 százalékos többséggel rendelkeztek a társaságban.

A 24.hu megjegyezte, Mike Ferencnek egy több mint 2 milliárdos banki hitelre volt szüksége ahhoz, hogy a kamionos részvényügyletbe beszálljon.

2020 őszén a Waberer’s külföldi befektetője, a Mid Europe Partners alap (MEP) úgy döntött: megszabadul a pandémia idején egyre nehezebb helyzetbe kerülő, és a Budapesti Értéktőzsdén is egyre rosszabb eredményeket produkáló szállítmányozási cégtől. A tárgyalásokból végül Jellinek Dániel Indotek-csoportja került ki győztesen, alig néhány hónappal azután, hogy a BDPST Zrt. Appeninn Holdingbeli részesedését is átvette.

Jellinek a Waberer’s-csomagból végül 24 százalékot vett meg magának, a fennmaradó 48 százalékról pedig opciós megállapodást kötött a MEP-pel arra, hogy saját maga vonhasson be újabb társakat az üzletbe, 2021-re végül úgy alakította ki a részvényesi szerkezetet, hogy az érdekeltségébe tartozó Trevelin Holding és Geraldton Invest 26, illetve 5 százalékos tulajdonos lett, az üzletbe bevont Wáberer György pedig a High Yield Vagyonkezelőn keresztül kapott 20 százalékot – írja a 24.hu.

A fennmaradó 21 százalékos részvénycsomag került aztán Mike egyszemélyes cégéhez, a frissen alapított MHB Optimumhoz, aminek a részvénycsomag megvásárlásához hitelre volt szüksége: a cégre két hónappal alapítása után, tavaly január közepén 2,25 milliárd forint tőkeösszeg és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeztek be. A fedezet a Waberer’s részvénypakett volt. A kölcsön a Gránit Banktól érkezett, ami 2021 végén közvetlenül Tiborcz István érdekeltségébe került.

Azt nem tudni pontosan, Mike Ferenc mennyit nyerhetett az üzleten, azonban a részvények hivatalos tőzsdei árfolyammozgása szerint 2020 decemberében, amikor Jellinek megállapodott a MEP-pel, 1650 forint körül jegyezték a részvényeket, az árfolyam tavaly nyár végén 2450-re is felment, július 1-jén pedig 1800 forintra süllyedt vissza. Így tehát 3,7 millió részvény esetében azonban még rossz ütemezéssel is százmilliós nagyságrendű összeget hozhattak a papírok – számolta ki a 24.hu.

Neked Ajánljuk