Megelégelték az emberek a vírust: robban a delta variáns, de egyre többen mennek külföldre nyaralni – Portfolio

A koronavírus-járvány delta variánsának erősödése sem csökkenti a külföldre vágyó magyarok utazási kedvét, nincsenek a főbb cél tengerparti célpontoknál tömeges visszamondások.

Az emberek belefásultak a járvánnyal kapcsolatos hírekbe, aki utazni akar, és be van oltva, az megy

– mondta el az idei nyár tapasztalatait Tarnóczi Barna, a Tensi Holiday értékesítési igazgatója. Új trend, hogy sokan kerülik a csoportos utakat, inkább az egyéni utazást részesítik előnyben. Sem Spanyolországba, sem pedig Portugáliába nem mennek charterjáratok. Ezeknél az utaknál az a jellemző, hogy a gyorsan változó koronavírus-előírások miatt sok turista a biztonságra törekszik, és utazási irodák segítségét kéri a repülőjegyek és a szállások lefoglalásához. „Most sokan mennek Spanyolország déli részére, ahol sokszor apartmanokat vesznek ki, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak. Autót bérelnek ezek a turisták, és így fedezik fel a környéket” – vázolta a jelenlegi trendeket Tarnóczi Barna. Arról is beszélt, hogy kedveltek még a karibi utak, de a hajós nyaralásokra csak kevesen vállalkoznak. Ezek az utak még alig indultak be, itt csak lassú visszaépülés várható.    

Tavaly júliusban és augusztusban heti 8, idén viszont már heti 30 charter légijárat megy a kedvelt nyaralócélpontokra

– mondta el a Portfolio érdeklődésére Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Csoportos, utazási irodák által szervezett utakra idén leginkább Törökországba, Görögországba, Egyiptomba, Tunéziába és Olaszországba mennek szívesen az emberek. Nem feltétlenül irodán keresztül, de továbbra is kedvelt célpont a magyarok körében Horvátország és Szlovénia.

Újdonság, hogy a nyári időszakban is fennmaradt a jelentős érdeklődés a Maldív-szigetek és Seychelles-szigetek iránt.

Ez szakemberek szerint azért alakult így, mert világszerte ezek a nyaralóhelyek nyitottak először, és az első negyedévben is kiszámíthatóak, biztonságosak voltak, sokan pedig visszamennek oda. Az európaiak számára az Egyesült Államok továbbra is zárva van, a Távol-Keletre pedig elhanyagolhatóan kevesen utaznak.

„Az emberek óvatosak, ezért sokan azt kérik az utazási irodáktól, hogy olyan kisebb szállodákban foglaljanak számukra szállást, ahol kevés emberrel kell találkozniuk, és tágas kertekkel rendelkezik a hotel. Ilyen utakat foglalnak le például Törökországba” – említett meg egy másik újdonságot Tarnóczi Barna. Szerinte a hotelek döntő többségében maradt az a higiéniai elővigyázatosság, hogy nincs svédasztalos étkeztetés, még az all-inclusive ellátást biztosító helyeken sem.

Nincs visszaesés a koronavírus delta variánsa miatt a foglalásokat illetően, de az irodák többsége a 2019. évinek a harmadkapacitásán üzemel

– mondta Molnár Judit. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke azt is megjegyezte, hogy persze a 2020-as évhez jobb az üzlet, de az irodák többsége még így is veszteségesen üzemel. Úgy látja, hogy az utaztató cégek számára szükség lenne további állami támogatásra.

Azt valamennyi, a Portfolio által megkérdezett szakértő megjegyezte, hogy a nyári szezonból nem lehet kiindulni a hosszabb távú üzemelés szempontjából. Sok függ ugyanis a koronavírus negyedik hullámától. Ősztől indulhatna be a városi és a hajóutakra épülő turizmus, és az utószezonos nyaralásokra is számítanak a szektorban.

A teljes nemzetközi turizmus talpra állására legkorábban 2023-ban számítanak az idegenforgalomban.

Több szereplő megjegyezte azt is, hogy az utazási irodáknál komoly létszámhiánnyal küzdenek, mert bár a megnövekedett kereslet miatt újra vennének fel embereket, de alig-alig akad új munkavállaló, aki itt próbálna szerencsét. Sokan tartanak ugyanis attól, hogyha felerősödik a koronavírus-járvány és újra zárni kell a határokat, akkor újra nehéz helyzetbe kerülhetnek egy utazási iroda alkalmazottjaként.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk