Meddig gyengülhet még a forint? – Válaszolnak a profi befektetők – Portfolio

Szinte kivétel nélkül visszaesés jellemezte a világ részvénypiacait szeptemberben, ami az elszabaduló energiaárakra, a sűrűsödő recessziós félelmekre, valamint az egyre romló inflációs kilátásokra vezethető vissza. A globális eladási hullám a budapesti parketten is éreztette hatását, a hazai blue chipek mindegyike masszív eséssel zárta a szeptembert (7-12% közötti mínusszal), a BUX pedig közel 10 százalékkal került lejjebb az elmúlt hónapban. Eközben a forintpiacon számottevő gyengülés bontakozott ki, mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontok dőltek. Október elején ismét megkérdeztük rendszeres havi felmérésünk keretein belül a hazai alapkezelőket a magyar részvénypiac, a kötvénypiac és a forint kilátásairól.

Az októberi felmérésben résztvevő alapkezelők: Dialóg Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Eurizon (CIB) Alapkezelő, Generali Alapkezelő, Hold Alapkezelő, K&H, a K&H alapok kezelője, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

A magyar tőzsde kilátásaival kapcsolatban elmondható, hogy a válaszadók többsége legfeljebb 5 százalékos elmozdulást vár a BUX indexben rövid távon és a következő egy évre is. Viszont a 12 hónapos várakozások valamivel optimistábbak, ugyanis 5 százaléknál nagyobb esést egyetlen válaszadó sem prognosztizál.

Az előző hónaphoz képest valamelyest csökkent a felmérésben résztvevő alapkezelők pesszimizmusa mind a rövid, mind a hosszabb távú kilátásokat illetően.

Október elején a Richter lett a hazai alapkezelők kedvence a blue chipek közül, míg a midcapek közül a Nyomda, a Waberer’s és az AutoWallis papírjait említették a legtöbben a top pickek között.

A legkevésbé kedvelt részvények listáját a 4iG vezeti (hasonlóan a szeptember eleji helyzethez), 2 szavazattal, a blue chipek közül a Richter, a Telekom és az OTP is felkerült 1-1 alapkezelőnél a legkevésbé kedvelt hazai részvények közé.

A forint rekordgyengesége után a következő 3 hónapra +/-2 százalékos elmozdulást vár a felmérésben résztvevő hazai alapkezelők háromnegyede.

Az egyéves kilátásokat illetően nagyobb a megosztottság, a válaszadók fele 5 százalékot meghaladó forinterősödést vár az euróval szemben a következő 12 hónapra, viszont van olyan alapkezelő is, aki 5 százaléknál nagyobb forintgyengülést jósol.

A hazai állampapírpiaccal kapcsolatban szintén nagy a bizonytalanság a hazai alapkezelők körében. A válaszadók fele 12 hónapos időtávon 5 és 10 százalék közötti emelkedés vár a MAX indexben.

Neked Ajánljuk