Már a leszállásnál tartott a Boeing 777-es, amikor feltűnt előtte egy ballon – hvg.hu

A Qatar Airways QR779-es járata Sao Paulóban akart landolni, ám egy ballon miatt korrigálni kellett a leszállásnál.

Leszállás közben volt kénytelen manőverezni nemrég a Qatar Airways Boeing 777-es utasszállító repülőgépe, miután a brazíliai Sao Pauló-i repülőtérnél egy ballon jelent meg a gép előtt a landoláskor. A repülőgép a Guarulhos Nemzetközi Repülőtéren szállt volna le vasárnap reggel, ekkor történt az incidens.

A Simple Fyling beszámolója szerint a Boeing 777-es pilótájának egy kissé jobbra kellett manővereznie a gépet, nehogy nekiütközzön a ballonnak. A QR779 járat végül minden gond nélkül landolt. Az incidensnek volt egy szemtanúja is, Rafael Freitas, aki épp a leszálló gépet fényképezte.

Ha a ballon eltalálja a repülőgépet, az súlyos incidenst is okozhatott volna, főleg akkor, ha az bekerül a hajtóműbe.

A lap szerint nem ez az első eset, hogy egy ilyen repülő tárgy problémát okoz a légiközlekedésben: 2020. december 31-én a kolumbiai Avianca légitársasághoz tartozó Airbus A319-es ütközött egy színes szalagokkal díszített ballonnal, amikor leszálláshoz készülődött a kolumbiai Bogotá Nemzetközi Repülőtéren. Az eset végül szerencsésen zárult.

Hogy ki a felelős a brazil esetért, nem tudni. Brazíliában illegális a pilóta nélküli ballonok felbocsátása, ám az év ezen időszakában a fesztiválok miatt gyakran látni ilyeneket az égen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk