Lépett az olajkartell, értelmezhetetlen mennyiséggel növelik a kitermelést – Portfolio

Naponta 100 ezer hordóval növelné a kitermelését az OPEC+, a szervezet adatai szerint a 100 ezer hordós növekedés az egyik legkisebb lesz az OPEC-kvóták 1982-es bevezetése óta.

A 100 ezer hordó csupán 86 másodpercnyi globális olajkeresletnek felel meg.

“Ez olyan kevés, hogy az már értelmezhetetlen. Fizikai szempontból marginális, politikai gesztusként pedig szinte sértő” – mondta Raad Alkadiri, az Eurasia Group energia-, klíma- és fenntarthatósági ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt hónapokban a kartellhez tartozó országok vállalták a kitermelésük növelését, azonban nehezen tudták teljes mértékben teljesíteni a kitűzött célokat, mivel a legtöbb tag kimerítette termelési potenciálját az új kapacitásokba való elmaradt beruházásokat követően.

Az oroszok februári ukrajnai inváziójához kapcsolódó zavarokkal kombinálva a tartalék kínálat hiánya felhajtotta az energiapiacokat és felpörgette az inflációt.

Az OPEC szerdán aggodalmának adott hangot, hogy a globális kínálat 2023 után nem lesz képes kielégíteni a keresletet. Közölték, hogy a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó 38 ország biztonsági olajkészletei jelenleg több mint 30 éve a legalacsonyabb szinten vannak.

A Brent típusú olaj árfolyama ma 2,6 százalékot esett,

a WTI árfolyama 3 százalékkal került lejjebb.

(Reuters)

Neked Ajánljuk