Kirúgták a banki dolgozót, bosszúból 21 gigabájt adatot törölt a céges rendszerből – hvg.hu

A vállalat az elbocsátáskor megvonta az alkalmazott hozzáférését a rendszerhez, de ez úgy tűnik, csak szóban történt meg.

Akár 10 évet is kaphat az az amerikai nő, aki engedély nélkül hatolt be volt munkaadója számítógépes rendszerébe, majd törölni kezdte a céges állományokat. A The Register szerint a bűncselekmény miatt 20 433 fájl és 3478 könyvtár veszett oda, összesen több mint 21 gigabájtnyi adat.

Az ügyészségi dokumentumok alapján a nő, Juliana Barile egy New York-i pénzintézetnél volt részmunkaidős alkalmazott, de idén májusban felmondtak neki. A vezetőség állítólag kezdeményezte a cég informatikai osztályánál a nő hozzáféréseinek megszüntetését, de ez valamiért nem futott végig. Barile ugyanis két nappal a kirúgását követően is be tudott lépni a rendszerbe, sőt, a fájlokat is ugyanúgy látta, ahogy előtte. Ekkor határozta el, hogy megleckézteti a munkaadóját, és vadul törölgetni kezdte a fájlokat.

Az ügyészség szerint a nő olyan állományokat is kitörölt, melyek a jelzáloghitelekkel kapcsolatos igényléseket tartalmazták, így végső soron nemcsak a banknak, hanem az ügyfeleknek is kárt okozott.

Az ügyben eljáró hatóság szerint a pénzintézetnek 10 000 dolláros (nagyjából 2,9 millió forintos) költséget kellett fizetnie az adatok helyreállításáért, mivel a kitörölt állományok nem mindegyikéhez tartozott biztonsági mentés. A nő úgy bukott le, hogy a tettét követően egy ismerősének dicsekedett el üzenetben, hogy a cég valamiért nem vonta meg tőle a belépési adatokat, ő pedig kapott az alkalmon.

Barile meghallgatásakor bűnösnek vallotta magát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk