Két hét alatt 60 százalékot ment a magyar sztárbefektetés – Van még feljebb? – Portfolio

Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Szárnyal a Masterplast

Szinte az amerikai technológia szektort és a vakcinagyártókat is megszégyenítő szárnyalást mutatott be a Masterplast árfolyama az elmúlt két hétben. A magyar tőzsde sztárpapírja a kirobbanó harmadik negyedéves gyorsjelentés után a mostani hét elejéig több mint 60 százalékot száguldott és új történelmi csúcsra ment. Az elmúlt napok kisebb korrekciója után idén még mindig közel 60 százalékos pluszban van a papír, amivel a második legjobb teljesítményt mutató részvény a BÉT-en a CIG Pannónia után.

Kereskedés MASTERPLAST-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Mi áll az emelkedés mögött?

Az árfolyam idei emelkedését több tényező is támogatja.

 • Sejteni lehetett, hogy az év elején bejelentett és a nyáron lezárt német akvizíció meg fogja dobni az eredményeket, de erről a november 12-én publikált harmadik negyedéves gyorsjelentéssel meg is bizonyosodhattak a befektetők. A társaság negyedéves bevétele, EBITDA értéke és adózott eredménye kétszámjegyű növekedést mutatott, és rekordot is döntött, túlszárnyalta bármelyik eddigi negyedév számait.
 • A rekorderedményekkel könnyen elérhetővé vált a menedzsment éves célkitűzése, amit szeptemberben emelt meg a vállalat. Az év első kilenc hónapjában ugyanis már a teljes évre várt bevétel 75 százalékát, az EBITDA 79 százalékát és az adózott eredmény 76 százalékát teljesítette a Masterplast.
 • A Masterplast kiváló ütemérzékkel idén belépett az egészségiparba, ugyanis pont a világjárvány kitörésekor zárultak a tavaly megkezdett tárgyalások egy ascherslebeni gyáregység megvásárlásáról, ami az egészségügy és építőipar részére speciális flízeket és többrétegű membránokat gyárt. A Masterplast elsősorban az építőipari felhasználásában látta a potenciált a tárgyalási folyamatok kezdetekor, a koronavírus-járvány azonban új piaci lehetőségeket hozott. A járványhelyzet miatt az egészségipar kiszívta az ipari flízeket a gyártóktól, ezért az építőiparban nincs belőle elegendő, a sorbanállásnak köszönhetően a cég válogathatja ki a vevőit. A harmadik negyedéves eredményekben szerepelnek először konszolidáltan a német gyáregység számai és a felvásárlásnak köszönhetően máris a vállalat második legnagyobb piaca lett Németország Magyarország után a bevételben elért súlya alapján.  A vállalat további egészségipari fejlesztésekben gondolkodik, így a tervek szerint az egészségiparnak a jövőben nemcsak egy melléküzemág szerepe lesz, hanem az évtized végére a Masterplastnál az egészségipari divízió feljön az építőipari szegmens szintjére.
 • A profitabilitás javuló tendenciát mutat a Masterplastnál, ami részben a magasabb nyereségtartalmú egészségiparba való belépésnek köszönhető. A profitrátákat továbbá felfelé segítette, hogy a gyártókapacitások javuló kihasználtáságnak köszönhetően (jobban ki voltak használva az üzemek például a hőszigetelő termékeknél, az üvegszövet termékeknél, és a tetőfólia oldalon) a hagyományos termékek értékesítéséből származó árrés is javult.
 • A Masterplast ellenállónak tűnik a koronavírus-járvány hatásaival szemben, a cég közlése szerint az építőipar működését alapvetően nem befolyásolta a járvány, a projektek haladtak, a felújítási szektor élénk volt. A Masterplast profitál a pandémia alatti otthoni lakásfelújításokból, az épületenergetikai előírások szigorításából, de segítenek az állami építőipari ösztönzők is.
 • A járvány alatt piaci részesedést tudott szerezni a Masterplast annak köszönhetően, hogy a viszonylag magas készletszinteknek köszönhetően kevésbé tapasztalt problémákat az ellátási láncban a járvány miatt, mint szektortársai.
 • Javult a társaság kamateredménye a tavaly kibocsátott kötvényeknek köszönhetően, amit többségében a drágább hiteleinek kiváltására fordította a cég és most újabb, legfeljebb 6 milliárd forintos kötvénykibocsátásra készül a társaság az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretein belül. Az új kötvénykibocsátásból befolyó összeget tőkeberuházásokra, akvizíciókra és rövid lejáratú hitelek finanszírozására fordítaná a vállalat. A hitelminősítési feltétel már teljesült, a Scope Ratings a felülvizsgálat során az MNB által elvárt B+ minősítéssel illette mind a vállalatot, mind a kötvényeket. A hitelminősítő a vállalattal kapcsolatban a stabil cash flow-t, a jó likviditási helyzetet és a kevésbé volatilis marzsokat sorakoztatta fel a pozitívumok között.
 • Bár a Masterplast felfüggesztette az osztalékfizetést áprilisban a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságra és akvizícióra hivatkozva, a korábbi években stabil osztalékot fizetett. Tibor Dávid a Portfolio-nak adott interjú során elmondta, hogy jelenleg az látszik, hogy az egyéves csúszással az eredetileg kitűzött 44, 55, 66 forintos osztalékcélt 2020-22-ben meg tudják valósítani. A 2020-as év utáni 44 forintos részvényenkénti osztalékot kifizetve a jelenlegi árfolyammal számolva 3,7 százalékos osztalékhozam adódik a papírokra, ami pedig nem rossz egy növekedési sztoriban lévő cégtől.
 • A cég likviditási helyzetével nincsenek gondok, 2020 szeptember 30-án 7 millió euróra rúgott a társaság készpénzállománya és a Scope Ratings várakozásai szerint pozitív működési cash flow várható a cégtől 2021-től, ami tovább támogatja a likviditási helyzetét.

A kockázatok

Több tényező miatt is vonzó befektetési sztori most a Masterplast, de a kockázatokról sem szabad megfeledkezni:

 • Bár a lakossági felújítási piacra nem hatott negatívan a járvány, a 2020-ban elindítani tervezett, de el nem induló irodaház- vagy szállodaprojektek 2022 környékén hiányozhatnak a cégnek. A nagyobb volumen ami kiesik, az inkább a szállodaipar és a turisztikai beruházások, valamint az irodaprojektek. 
 • A profitabilitás javulása az alaptevékenységnél annak is köszönhető, hogy nagyrészt olajszármazékokból dolgozik a Masterplast (műanyagokból), és ezeknek az árzuhanása a második negyedévben erőteljes volt. Ezt a lehetőséget kihasználva felvásárolt több hónapos alapanyag-szükségletet a vállalat, viszont ez csak rövid távú előnyt jelenthet, a járvány elmúltával a gazdasági fellendüléssel a nyersanyagok piacán is megfordulhat a trend.
 • Feszes munkaerőpiaccal küzd a cég, ami miatt a lezárt negyedévben a személyi költségek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek.
 • Bár javuló tendenciát mutat a profitabilitás, de szektorszinten még mindig alacsony.
 • A szektortársakhoz képest kicsi a vállalat mérete és a bevételek földrajzi diverzifikáltsága is gyenge, a vállalat teljes bevétele Európából jön.

Árazás

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke szerint olcsó a vállalat részvénye most, a Masterplast értéke inkább a 30 milliárdos teljes piaci kapitalizáció körül van a helyén, ami 2000 forint körüli árfolyamot feltételez.

Ez azt jelentené, hogy bőven van még tér felfelé az elmúlt két hétben látott 45 százalékos száguldás után is, hiszen jelenleg 1200 forint körül mozog az árfolyam. A cégvezető ezt azzal indokolta, hogy erre az évre 150 forintos részvényenkénti eredményt fog szállítani a cég, ami 2022-re 200 forintra emelkedhet.

Megnéztük, hogy jelenleg milyen a Masterplast részvényeinek árazása a szektortársakhoz képest és hogy a Tibor Dávid által említett 2000 forintos árfolyammal és eredményvárakozásokkal számolva mennyire lenne drága a részvény P/E ráta alapján. Európai építőipari anyagokat gyártó vállalatokhoz hasonlítottuk a Masterplast részvényeit, a 2020-as előretekintő P/E rátákat használva és a 2019 és 2022 közötti éves átlagos növekedési várakozásokat alapul véve.

A Masterplast 2020-as P/E rátája jóval a szektorátlag alatt van, a jelenlegi árfolyammal és az elemzői profitvárakozásokkal számolva 8,3-szoros ráta adódik, szemben a 22,9-szeres iparági átlaggal. 2000 forintos árfolyammal és 150 forintos egy részvényre jutó eredménnyel pedig 13,3-szoros a szorzó, amivel még szintén olcsónak számítana a részvény.

Különösen vonzó a Masterplast árazási szintje, ha a profitnövekedési várakozások viszonylatában nézzük az értékeltséget, ugyanis a 2019 és 2022 közötti időszakra a legnagyobb mértékű éves átlagos profitnövekedés várható a Masterplastnál a tőzsdei szektortársak között, 24 százalék feletti dinamikával.

Az árazási diszkont mögött állhat akár az alacsonyabb profitabilitás, a Masterplast ugyanis egyelőre egyszámjegyű EBITDA-rátát ér el, pozitív viszont, hogy erőteljes javulás kezdődött az utóbbi negyedévekben.

Mit mutat a technika?

Az árfolyam valósággal kilőtt az elmúlt két hétben, új történelmi csúcsot állítva fel, az elmúlt napokban az 1200 forintos szint környékén létszik kialakulni egy támasz. Az RSI alapján már túlvett volt a részvény, de mostanra visszatért a semleges zónába, 50 alá esett.

A címlapkép forrása: Roscosmos Press Office\TASS via Getty Images

Neked Ajánljuk