Katasztrófa, ami történt: összeomlott Európa egyik legerősebb országának autópiaca – Portfolio

A koronavírus-járvány első és második hulláma, illetve az annak megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések nagyon nehéz helyzetbe hozták az autógyártókat az Egyesült Királyságban. A Brexit okozta bizonytalanság és az új technológiákra történő átállás mellett a szektornak jelentős kereslet-visszaeséssel is meg kellett küzdenie 2020-ban.

Túlzás nélkül állíthatjuk, a csata végkimenetele drámai eredményt hozott, tavaly 1,63 millió autót helyeztek forgalomba az Egyesült Királyságban, amely 29,4 százalékos visszaesést jelentett 2019-hez képest a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetségének (SMMT) legfrissebb statisztikái szerint. Ez egyben azt is jelentette, hogy a szigetországban 680 ezer autóval kevesebbet értékesítettek 2020-ban.

Ilyen gyenge évre 1992 óta nem volt példa, az autópiac mérete pedig utoljára a második világháború idején, 1943-ban zsugorodott ilyen mértékben az Egyesült Királyságban.

Tavaly a flottás értékesítések (-31,1%) és a magánszemélyeknek történő eladások (-26,6%) egyaránt jelentősen csökkentek 2019-hez képest. El kell azt is mondani, hogy a tavaly eladott 1,63 millió személyautó szerény mértékben felülmúlta a korábbi várakozást. Az SMMT szakemberei novemberben még úgy számoltak, hogy idén csupán 1,56 millió autót értékesítenek majd a szigetországban.

Természetesen a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége elmondta azt is a Reuters beszámolója szerint, hogy idén hány új autót adhatnak el a szigetországban.

2021-ben kevesebb, mint 2 millió személyautó találhat gazdára, abban az esetben, hogyha a vakcinák beváltják a hozzájuk fűzött reményeket és sikerül érdemben visszaszorítani a koronavírus-járványt.

Fontos tényező lesz az is az SMMT véleménye szerint, hogy az Egyesült Királyságnak sikerült megállapodnia az Európai Unióval a jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről. A megállapodás nélküli Brexit elkerülésének köszönhetően pedig egy hatalmas kockázati faktor szűnt meg, amely egyaránt erősítheti a magánszemélyek és a cégek járművásárlásait.

Összeomlott a benzines- és dízel autók értékesítése – Szárnyalt viszont az elektromos autók eladása

Az SMMT beszámolójából kiderült, hogy míg a belsőégésű motorral szerelt járművek eladásai nagyot estek tavaly, addig a részben, vagy teljesen elektromos meghajtású modellek értékesítései valósággal szárnyaltak. Az elérhető támogatásokon túl ebben az is fontos szerepet játszik, hogy ma már több, mint 100 különböző elektromos modell elérhető a brit autópiacon.

Tavaly az AKKUMULÁTORRAL SZERELT ELEKTROMOS AUTÓK ÉRTÉKESÍTÉSE közel 186 SZÁZALÉKKAL NŐTT 2019-hez képest, MÍG A PLUG-IN HIBRID MODELLEK ELADÁSAI több, mint 91 SZÁZALÉKKAL UGROTTAK MEG.

Ehhez képest a dízelautók értékesítése 55 százalékkal, míg a benzines személyautóké 39 százalékkal zuhant év/év alapon.

A Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége által közzétett statisztikákból kiderült az is, hogy tavaly a Ford Fiesta volt a legnépszerűbb modell az értékesítési számok alapján a szigetországban. A sorban a Vauxhall Corsa, a Volkswagen Golf, a Ford Focus és a Mercedes-Benz A-osztály következett.

Címlapkép forrása: Peter Byrne/PA Images via Getty Images

Neked Ajánljuk