Itt az új BMW: olyat tud, amit más autó nem – Origo

A frissített 5-ös BMW-hez már ötféle plug-in hibrid hajtás létezik, de a dízelek is erősödtek.

Az alsó burkolattól és az aktív hűtőrács-zárástól javult a légellenállás: 0,23-as alaktényező a legjobb a kategóriában. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: BMW

Az 5-ös BMW 2016-ben bemutatott, aktuális, G30-as generációjából világszerte eddig több mint 600 ezer darab talált gazdára, ezzel a felső-középkategóriás üzleti limuzinok kategóriájában piacvezetőnek számít. A felfrissített változatot szerdán reggel online prezentációval mutatta be a BMW, a piaci bevezetés júliusban kezdődik az európai piacokon.

Minimálisan változott a külső

Az új lökhárítóktól a hossz 27 mm-t nőtt a limuzin, és 21 mm-t a kombi esetében, így már mindkettő 4963mm hosszúForrás: BMW

A vese alakú hűtőrácsot mindkét irányban szélesebbre rajzolták, mélyebben a lökhárító felé húzták és egyetlen kerettel látták el. Széria a LED-es fényszóró adaptív kanyarfénnyel, az opcionális világítástechnológiák közé a mátrix funkcióval dolgozó, elvakítás-mentes távfény-asszisztens és a 600 méterre elvilágító lézeres távfény tartozik. 

A ráncfelvarrást arról is fel lehet ismerni, hogy az új, LED-technológiájú fényszórókban kettő „U” vagy „L” alakú nappali menetfény világít egymás mellettForrás: BMW

Belül is csak apró változások történtek, újratervezték a multifunkciós sportkormányt és a középkonzolt, az M5 fejtámlával egybeépített sportüléseit a gyengébb modellekbe is rendelhetővé tették. Persze a legnagyobb előrelépés a szoftveres oldalon, a hálózatba kapcsolt szolgáltatásokban és az infotainment területén történt.

Hálózatba kapcsolva

Nehéz kiszúrni a változásokat, de új a klímapanel és a kormányForrás: BMW

Alapáron jár a 10,25 colos iDrive képernyő, a digitális műszerfal és a digitális személyi asszisztens, a feláras, felhő-alapú új BMW Maps navigáció állítólag a legjobb okostelefonos alkalmazásokkal is felveszi a versenyt. A sávtartó asszisztens már aktív navigációra is képes: a BMW Maps adataiból képes előre látni az úti célba vezető szükséges sávváltásokat, amelyeket végre is tud hajtani. Az 5-ös BMW az egyik első autó, amiben az Apple Car Play mellett az Android Auto vezeték nélkül is működik, az okostelefontól nyert képet a műszerfalra és a nagyméretű HUD-ra is ki lehet vetíteni.

A digitális műszerfal alapáron jár, a sávtartó rendszer sávot vált, ha az úticél szerint arra kell menniForrás: BMW

A 184-530 lóerőig tartó skálát felölelő hajtásláncoknál folytatódott a hibrid technológia terjedése, nyáron még csak kettő, de ősztől már ötféle zöld rendszámos, konnektorról tölthető változatot kínálnak majd. Ezek közül a 394 lóerős, hathengeres 545e xDrive a legerősebb, ami 4,7 másodperc alatt gyorsul fel 0-100 km/órára. A plug-in hibridekhez alapáron jár az eDrive Zones funkció, amely egyes nagyvárosokban automatikusan átállítja a hajtásláncot tisztán elektromos üzemre, ha az autó az emissziómentes „zöld zónába” érkezik.

Széria a lágy hibrid rendszer

Új színek és felnik is megjelentek, utóbbiak akár 20 colosak is lehetnekForrás: BMW

A hagyományos, belső égésű motoros verziókat (kivéve M550i) is ellátták egy 48 V-os lágy hibrid rendszerrel, ami átlagosan közel 0,4 literrel csökkentette a fogyasztást. Az indítómotor-generátor nem csak a fékenergiát termeli vissza, és a start-stop rendszer működését teszi hatékonyabbá, de ideiglenesen 11 lóerővel képes fokozni teljesítményt is, amitől az előzések könnyebbé válnak.

Ötféle PHEV hajtáslánc lesz ősztől, mind zöld rendszámosForrás: BMW

A hathengeres dízelek teljesítménye ezen felül is 21 lóerővel nőtt az új, 2700 bar nyomású piezo-injektoroknak és az átdolgozott, kétlépcsős feltöltésnek köszönhetően. Így az 530d már hibrid rásegítés nélkül is 286 lóerős, a dupla turbós 540d pedig 340 lóerős lett. A több mint 600 lóerős, frissített M5 érkezése év végére várható.

A szedánnal egyszerre a kombi (Touring) is frissültForrás: BMW

Kézi váltó nincs, minden motorhoz alapfelszereltségként jár a nyolcfokozatú ZF automata, a belépő benzinmotoron (520i) kívül pedig mindhez alapáron vagy extraként elérhető az xDrive összkerékhajtás is. A futóműbe erősebb fékrendszer, adaptív lengéscsillapítás, sportos hangolás/ültetés, valamint aktív borulásgátló rendszerrel felszerelt összkerék-kormányzás is kérhető.

A konnektoros hibrideket az “e” jelölésről leht felismerniForrás: BMW

Megérkezett a más BMW-kből már ismert tolatássegéd, amely a parkolást megelőző 50 méteren megtett összes kormánymozdulatot eltárolja, hogy tolatáskor pontosan ugyanazt a mozdulatsort ismételje meg visszafelé. A 3D-s élőképalkotás a központi kijelzőre helyezi és digitálisan körbenézhetővé teszi az autó 360⁰-os környezetét, amellyel a vezető áttekintheti a pillanatnyi forgalmi szituációt, illetve a vezetéstámogató rendszerek javaslatait. Újdonság, hogy az utasok már fel is vehetik a fedélzeti kamerák képét, ami zűrös környékeken, szép tájakon vagy versenypályán lehet hasznos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Neked Ajánljuk