Itt az EKB vártnál nagyobb kamatemelése: tépik az eurót! – Portfolio

A gazdasági aktivitás lassul, az orosz agresszió további hatást gyakorol a növekedésre. Az infláció bizonytalanságot okoz és rontja a fogyasztási kilátásokat, az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák közül némelyik azonban enyhül – mondta Lagarde.

Ugyanakkor, ezzel egyidőben a gazdasági aktivitást továbbra is támogatja az újranyitás a koronavírusból, a fogyasztást támogatja a pandémia alatt megemelkedett megtakarítási ráta, visszaálltak az utazások is a kontinensen.

A fiskális politikáknak szem előtt kell tartaniuk a fenntarthatósági szempontokat – mondták.

Az energiaárak tovább emelkedtek, és magasak maradnak – mondta Lagarde, és az élelmiszerek ára is tovább emelkedett. Az árnyomás egyre terjed a szektorok között, az energiaárak hatása megjelenik az egész gazdaságban. “Arra számítunk, hogy az infláció kéretlenül magas marad még egy ideig” – mondta.

Az áremelkedést hajtja az euró mély leértékelődése is

– mondta Lagarde, aki ezzel meglepően határozott kijelentést tett az euró leértékelődésére vonatkozóan.

Az energiaáraknak azonban egy idő után mérséklődniük kell – tette hozzá.

A munkaerőpiac erős, a munkanélküliségi ráta történelmi mélyponton van. A béremelkedések felgyorsulhatnak a következő időszakban, több erre utaló jel is van – mondta.

A háború fokozza az ellátási nehézségeket, megemeli az energia- és élelmiszer-árakat. Ezen felül a globális lassulás is rontja az eurózóna kilátásait. A rövid távú inflációs kockázatok felfelé mutatnak, és középtávon is romlás látható. Amennyiben viszont a kereslet mérséklődik középtávon, az mérsékelheti az inflációs nyomást is.

A hitelkihelyezés a vállalati és lakossági ügyfélkörben is erős, de arra lehet számítani, hogy visszaesik majd – mondta. A hitelfelvételi költségek drágulnak minden termékkörben – tette hozzá.

Neked Ajánljuk