Ilyen se volt még: egy kínai mobilgyártó lenyomta az iPhone-t – Portfolio

A nemzetközi terjeszkedésnek köszönhetően nagyot ugrottak a kínai Xiaomi okostelefon-értékesítései 2021. második negyedévében, 83 százalékkal több készüléket adott el, mint az előző év azonos időszakában. Nem csak saját magához képest teljesített jól a mobilgyártó, de a versenytársaihoz képest is kimagasló növekedést mutatott és sikerült piacot szereznie, a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója lett máraderül ki a Canalys friss mobilpiaci értékesítési adataiból.

A 2021. április-júniusi időszakban továbbra is a Samsung volt a világ vezető mobilgyártója, 19 százalékos piaci részesedéssel.

A második helyet a Xiaomi szerezte meg, 17 százalékos piaci részesedéssel, története során először lekörözve az Apple-t.

Az Apple 14 százalékos részesedéssel csúszott a harmadik helyre. Az iPhone-ok eladásai mindössze 1 százalékkal emelkedtek a bázisidőszakhoz képest.

A Xiaomi értékesítései nagyot nőttek Latin-Amerikában, ahol négyszer annyi készüléket adott el a mobilgyártó a második negyedévben, mint egy évvel korábban, Nyugat-Európában pedig 50 százalékkal emelkedtek az értékesítései.   

A Xiaomi főként az olcsóbb készülékeknek köszönhetően tudott piacot szerezni, a telefonjainak átlagos értékesítési ára 75 százalékkal alacsonyabb, mint az Apple készülékei esetén. De most megcélozta a felső kategóriás telefonok piacát is, idén piacra dobta az Mi 11 Ultrát, amelynek kezdőára 5999 jüan (928 dollár), valamint a hajtogatható telefonját, az Mi Mix Foldot, amely 9999 jüantól indul.

A többi kínai mobilgyártó, az Oppo és a Vivo hasonlóképp betörne a felső kategóriás készülékek piacára. A Xiaomi pedig nem csak az okostelefonok piacát szeretné meghódítani (amely jelenleg a bevételei nagy részét adja), de az elektromos autózásba is beszállna, a következő 10 évben 10 milliárd dollárt tervez elkölteni az üzletágra. A kínai mobilgyártók a Huawei szenvedéséből is profitáltak, az amerikai szankciók következtében ugyanis jelentősen visszaesett a Huawei értékesítése.

(CNBC)

Címlapkép: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

Neked Ajánljuk