Hány gigányi RAM-ot tegyek a gépbe, ha azt akarom, hogy minden fusson rajta? – hvg.hu

Ahogy a játékok egyre élethűbbek, úgy igényel futtatásuk egyre több memóriát – nem véletlenül a játék az egyik leginkább memóriaigényes számítógépes tevékenység. A Kingston szakértői kigyűjtötték, hogy melyik népszerű cím mennyi kraftot igényel. Amelyik gépen az újabb játékok jó minőségben elfutnak, az a PC majdnem bármi másra is könnyedén képes lesz.

A RAM (Random Access Memory) a számítógép rövid távú memóriája, amely átmenetileg tárolja azokat az adatokat, amelyekhez a PC-nek hozzá kell férnie. Ezzel szemben a számítógép HDD-je vagy SSD-je hosszú távú memória, amely huzamosabb ideig tárolja az adatokat. Amikor elindítunk egy játékot, az összes releváns adat, amihez a PC-nek potenciálisan hozzá kell férnie a játék során, a RAM-ba töltődik – magyarázza közleményében a Kingston. A HDD-ből vagy az SSD-ből nem hatékony és sokkal lassabb a folyamatos adatlehívás. A RAM jóval gyorsabb ezeknél, ezért rövidebb idő alatt képes betölteni a játékokat és beolvasni azok adatait.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a játékélmény egészének javítása szempontjából nem a memória az egyetlen tényező. Az operációs rendszer, az SSD, a CPU és a grafikus kártya is befolyásolja a teljesítményt.

A játékokhoz szükséges memória pontos méretét elsősorban a program típusa határozza meg, mivel mindegyik formátumnak eltérő a memóriaigénye. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy egyidejűleg hány egyéb alkalmazás fut a háttérben. Az ideális memóriaméret megállapításához segítséget nyújt a Can You Run It weboldal, és célszerű ellenőrizni a játékfejlesztő által meghatározott rendszerkövetelményeket is.

Néhány éve 4 GB RAM még elég volt az optimális játékélményhez, ám azóta sokat fejlődtek a játékok, komplexebbek lettek, így ekkora kapacitás ma már szűkös. Sőt, a Kinsgton tanácsait annyival egészítjük ki: 4 GB RAM már a Windowshoz, egyszerű webes böngészéshez is nagyon kevés. Akár játszik valaki, akár nem, érdemes legalább 8 GB-ot használnia A Valorant, a League of Legends (LoL), a Minecraft, a Counter Strike: Global Offensive System, a DOTA 2 és a GTA 5 például még játszható 4 GB RAM-mal, de gyengécske formában.

8 GB RAM memóriával már nagyjából problémamentesen tudjuk futtatni a leggyakrabban használt játékokat, de ezek közül néhány nem a legjobb minőségben fog megjelenni, és előfordulhat, hogy le kell állítanunk más alkalmazásokat. Egyebek mellett a Cyberpunk 2077, a Fortnite, az Apex Legends, a Rainbow 6 Seige (R6) és a World of Warcraft Shadowlands játszható 8 GB-nyi RAM-mal.

Az ajánlott memóriakapacitás a legtöbb játékhoz 16 GB, amely érzékelhető teljesítményjavulást kínál a 8 GB-hoz képest. Ennyi memóriával már más alkalmazásokat is gond nélkül futtathatunk a háttérben. Többek között a Call of Duty Warzone és a Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG) játékoknál 16 GB az ajánlott RAM-méret.

A 32 GB-os kapacitás soknak tűnhet, ám egyre népszerűbb választás a játékosok körében, hiszen ekkora teljesítménynél már jelentősen megnő a képváltási sebesség a 16 GB-hoz képest.

Ennyi memóriával jobb a grafikus játékmegjelenítés, miközben több dolog is futhat a háttérben, pl. élő közvetítés, böngésző, rendszerszoftver vagy zenei streaming alkalmazás.

Magához a játékhoz viszont valószínűleg soha nem lesz szükség 32 GB-ra, tehát ha spórolni szeretnénk vagy csak gaminghez használjuk a számítógépet, érdemesebb 16 GB-nál maradni – javasolja közleményében a Kingston, hozzátéve, hogy 32 GB jövőbiztossá teszi a PC-t.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk