2022 májusában olyan vízmelegítőt mutatott be a Rinnai nevű vállalat, mely hidrogén felhasználásával működik: a gáz elégetésének egyetlen mellékterméke a víz, égéskor pedig hő keletkezik, melynek energiáját a forralni kívánt víz veszi fel.

A cég elindított egy kezdeményezést is, melynek keretein belül karbonsemleges megoldások tömegét kívánja bemutatni a nagyközönségnek az elkövetkező években. Nem akartak azonban egyedül lenni, partnereket kerestek a további fejlesztésekhez. Csatlakozott is hozzájuk a Toyota, illetve a japán márka okosváros-projektje, a Woven City, ahol a jövő technológiáit valós körülmények között tesztelhetik majd a lakók.

Mivel a vízforraló már adott volt, összefogásuk során a főzést célozták meg elsőként, amellyel látványos módon demonstrálható a hidrogén háztartási használatának számos előnye. Ilyen például a kényelem, a már ismert működési elv és a megfelelő hatásfok, valamint a környezettudatosság.

Gáz- és villanytűzhely helyett ezzel főzhetünk a jövő konyhájában 2

A legbiztonságosabb és leghatékonyabb égetési módszerekkel nem csak a környezetvédelem szempontjai szerint kísérleteznek a kutatók: az új technológiáknál az ételek tökéletes íze és állaga legalább ennyire fontos szempont, legyen szó akár sütésről, akár főzésről. A tökéletes textúrákhoz és harmóniákhoz a szabályozhatóság és a kiszámíthatóság a legfontosabb, ám esetenként az sem mellékes, hogy gyorsan tudjon hőmérsékletet változtatni a melegítendő közeg. Ezeket jelenleg mind megkapjuk a gáz-, illetve a villanytűzhelyeknél, a cél az, hogy a hidrogénes rendszer is így működjön.

“A jelenlegi főzési technikák jelentős mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki, hiszen ehhez a háztartások nagyobb részében propán vagy más gázok elégetéséből nyerik az energiát, esetleg elektromos eszközöket használnak, amelyek a szintén főként környezetszennyező energiahálózatból táplálkoznak” – mondta James Kuffner, a Toyota igazgatótanácsának tagja, utalva arra, hogy hidrogént használva környezetkímélőbb folyamat lehet az ételkészítés.