Figyelmeztet a válság hírnöke: Egészen biztos, hogy súlyos összeomlás jön, a földi pokol szakad a nyakunkba hamarosan – Portfolio

A Roubini Macro Associates vezérigazgatója, a Doktor Végzet néven elhíresült közgazdász szerint a kamatemelések okozta piaci és gazdasági fájdalom túl sok lesz a központi bankok számára. Végül fel fogják adni a monetáris politikai szigorítást, mielőtt az inflációt valaha is legyőznék.

Bár Roubini hagyományosan pesszimista közgazdász, némely előrejelzése kifejezetten pontos volt. 2020 májusában például arra figyelmeztetett, hogy a kínálati sokkok és az agresszív lazítás kombinációja miatt minden gazdasági fellendülést magas inflációs időszak követ majd – ez a nézet azóta beigazolódott.

Most Roubini meggyőződése egyre csak erősödik, hogy a világot stagflációs időszak fogja behálózni,

mivel a központi bankok küszködnek az inflációs várakozások kordában tartásával, és végül a pénzügyi piacokon megtört dolgok láttán sokan fognak meglepődni. Rámutat az idén több mint 20%-ot esett részvényekre, a magántőkepiac feszültségeire, az amerikai ingatlanpiac lehűlésére és a hitelpiac visszaesésére, ahol a vállalatok az évek óta tartó alacsony kamatlábakat kihasználva eladósodtak.

“Még a magas besorolású hiteleknek is olyan kamatai vannak, amilyeneket évek óta nem láttunk” – mondja Roubini. “És ez még csak a fájdalom kezdete. De az igazi fájdalom csak most jön.” Szerinte könnyen elképzelhető, hogy egy nagy nemzetközi bank vagy több nagyvállalat is becsődöl, amely Lehman-szerű hatást fog kiváltani, erre pedig a jegybankoknak reagálniuk kell.

Súlyos recesszió és pénzügyi piaci sokk következik be. Biztos, hogy meg fognak nyikkanni.”

– állítja.

De még egy ilyen mély recesszió sem lesz elég az infláció megfékezéséhez, köszönhetően a negatív kínálati sokkok tartós hatásainak.

Az eredmény szerinte egy olyan időszak lesz, amely az 1970-es évek és a 2008-as globális pénzügyi válság legrosszabb elemeit ötvözi – jósolja Roubini. És bár Roubini inflációs előrejelzésének nagy része a kínálati nyomásnak köszönhető, amely rövid távon enyhülhet, nagyobb, gördülő strukturális akadályokat lát, amelyek csökkentik a potenciális növekedést, és valószínűleg még évekig magasan tartják az árakat. A koronavírus mellett említi az ukrajnai háborút, a Kínában zajló zavarokat, a deglobalizációt, a geopolitikai folyamatok átalakulását, a népesség elöregedését, a bevándorlás korlátozását, a kiberháborút, a populista politikát, a szakszervezetek növekvő hatalmát, a további járványokat és az éghajlatváltozás hatásait.

A másik nagy változás, amely Roubini szerint bekövetkezik, az az Oroszország elleni szankciók bevezetését követően világszerte az amerikai dollár szerepének csökkentésére irányuló agresszívebb törekvés. Ebben az értelemben a nézetei egybecsengenek más prominens közgazdászokkal, köztük a Credit Suisse AG stratégájával, Pozsár Zoltánnal és a Bridgewater Associates LP munkatársával, Ray Dalióval (Pozsár a Portfoilionak adott interjújában is elmondta ezt).

A közelmúltbeli brit fejlemények Roubini szerint saját állítását igazolják. Miután a brit kormány szeptemberben bemutatta adócsökkentési terveit, a brit kötvények és a font esésbe kezdtek, a Bank of England elhalasztotta a mérlegének szűkítésére vonatkozó terveit, sőt, újabb kötvényvásárlásokkal még ki is bővítette azt.

“Az első példa pontosan a BoE. Pénzügyi sokkkal szembesülve mit tettek? Teljesen elgyávultak, és visszatértek az monetáris lazításhoz. Szóval ez fog történni mindenhol”

– mondja Roubini. Saját bevallása szerint nem hisz a jegybankoknak, akik az infláció elleni harcot hirdetik most, mert azok téveszmében élnek: azt hiszik, hogy majd egy átmeneti visszaesés után visszatér a gazdaság a növekedési pályára.

Ehelyett súlyos recesszió és pénzügyi válság vár a világra Roubini szerint.

Részben a fejlett országok magas adósságállománya teszi majd fájdalmassá ezt a fejezetet, és Roubini szerint potenciálisan rosszabb lesz a helyzet, mint az 1970-es években. Ez magában foglalja mind a kormányokat, mind a vállalatokat, amelyek nem biztos, hogy megengedhetik maguknak, hogy a kamatlábak emelkedésével visszafizessék vagy továbbforgassák adósságukat.

Meglátása szerint a mainstream politika összeomlásának vagyunk tanúi, ahogy a sivár gazdasági környezet és a populista politika erősödése keresztezi egymást mind a bal-, mind a jobboldalon. Szerinte időzített bombán ülünk: a pénzügyi válság és a globális geopolitikai válság egymást fogják súlyosbítani.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk