Fejenként 2,8 millió forintnyi kártérítést fizethet a VW a cseh vásárlóinak – hvg.hu

Összesen 21 millió euró kártérítési összeget oszthatnak szét több ezer cseh autótulajdonos között egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint.

Kártérítést kellene kapniuk a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint – írta a Reuters hírügynökség a cseh www.seznamzpravy.cz hírportál cikkét idézve.

Egy prágai kerületi bíróság a www.seznamzpravy.cz beszámolója alapján helyt adott egy gyűjtőperben a Volkswagen konszern ellen kártérítés miatt indított keresetnek. A döntés értelmében a gyűjtőperben képviselt 2435 csehországi autótulajdonos 533 millió korona (21 millió euró) kártérítés illeti meg. A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

“Áttörést sikerült elérnünk Európában a dízelbotrány jogi következményeinek kezelésében” – idézi a Seznam hírportál a felpereseket képviselő ügyvéd, Frantisek Honsa szavait. “Ugyanazt az eredményt értük el, mint amit az Egyesült Államokban is.”

A hírportál beszámolóját a Reuters hírügynökség megkeresésére nem kommentálta sem a Skoda Auto, a Volkswagen konszern cseh leányvállalata, sem a VW márka, sem a prágai kerületi bíróság szóvivője. A felperesek ügyvédjét pedig a hírügynökségnek nem sikerült elérnie.

Mindenesetre ez az összeg még mindig eltörül amellett a jelentős pénzösszeg mellett, amelyet a Volkswagen-konszern csak a dízelbotrány miatti tanácsadói és ügyvédi költségekre költött. Ez az összeg a Handelsblatt szerint eddig 1,77 milliárd euró, azaz nagyjából 570 milliárd forintot jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk