Ez is eljött: közel két éves rekordsorozat szakadt meg a Teslánál – Portfolio

A világ legnagyobb elektromosautó-gyártója szombaton közölte, hogy az április-júniusi időszakban 254 695 járművet szállított le, szemben az előző negyedévi 310 048 járművel,

véget vetve a közel két éve tartó negyedéves rekordszállításoknak.

Elemzők arra számítottak, hogy a Tesla 295 078 jármű kiszállításáról számol be az április-júniusi időszakra vonatkozóan a Refinitiv adatai szerint. Több elemző a kínai elhúzódó lezárás miatt tovább csökkentette becsléseit, körülbelül 250 ezerre.

A visszaesés a gyártásban is hasonló mértékű volt, összesen 258,6 ezer darabot gyártott le a cég a negyedévben, szemben az előző negyedéves 305,4 ezerrel (-15,3%).

A Covid-19 újbóli felbukkanása Kínában arra kényszerítette a Teslát, hogy ideiglenesen felfüggessze a sanghaji gyárában a termelést, ráadásul az újabb járványhullám a beszállítók országbeli létesítményeit is érintette – elsősorben ezeknek a tényezőknek volt betudható a visszaesés.

A Tesla a lezárás enyhítését követően felpörgeti a termelést a sanghaji gyárban, ami a második félévben nagy segítséget fog nyújtani a szállítások fellendüléséhez.

Június elején Elon Musk vezérigazgató azt mondta a vezetőknek, hogy “szuper rossz érzése” van a gazdasággal kapcsolatban, és az elektromos autókat gyártó cégnél az alkalmazottak mintegy 10 százalékát el kell bocsátani.

Musk elmondta, hogy a Tesla járművei iránti kereslet továbbra is erős, de az ellátási láncban problémái még mindig fennállnak.

Júniusban a Tesla ismét megemelte egyes modelljeinek árait az Egyesült Államokban és Kínában, miután Musk a nyersanyagokban és a logisztikában jelentős inflációs nyomásra figyelmeztetett.

2022 júniusa volt a vállalat történetének legerősebb járműgyártási hónapja – közölte a Tesla sajtóközleményében.

A világ legértékesebb autógyártója 2020 harmadik negyedéve óta minden negyedévben rekordkiszállításokat könyvelhetett el, a legtöbb autógyártónál jobban átvészelve a világjárványt és az ellátási lánc zavarokat. Kína nagy szerepet játszott a Tesla járműgyártásának gyors növekedésében, az alacsony költségű, jövedelmező sanghaji gyár a vállalat tavaly leszállított összes autójának nagyjából a felét állította elő.

Musk áprilisban azt mondta, hogy a Tesla teljes járműgyártása a második negyedévben “nagyjából az első negyedévvel megegyező” lesz, a kínai fellendülésnek köszönhetően. Nemrégiben viszont azt mondta, hogy a Tesla “nagyon nehéz negyedévet” tudhat maga mögött, a kínai termelési és ellátási láncbeli kihívások miatt. Azt is hozzátette, hogy a Tesla új texasi és berlini gyárai “gigantikus pénzégetők”, amelyek dollármilliárdokat emésztenek fel, mivel küzdenek a termelés gyors növelésével.

A Tesla részvényei idén eddig 35 százalékot estek, miután a részvény nyomás alá került Musk tervezett Twitter-felvásárlása, a kínai lezárások, és a makrogazdasági bizonytalanság miatt.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk