Erdei Anna immunológus: Ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség – hvg.hu

A szakember szerint azokat a 60 év felettieket, akik Sinopharmmal oltottak, ingyenesen tesztelni kellene, ha nincs antitestjük, akkor harmadik oltást kellene kapniuk. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a harmadik oltásnak a krónikus betegeknél lehet jelentősége.

Koronavírus-járvány

Van-e visszatérés a “normalitáshoz” az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az “új” normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Mára már egyételmű, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag – jelentette ki Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese a tudományos akadémia honlapjának adott interjújában.

Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség

– mondta. A jó hír viszont az szerinte, ha akár csak kis mennyiségben is, de jelen van a vírus tüskefehérjéje elleni antitest a szervezetben, akkor biztosított a védelem.

Erdei azt is elmondta, hogy a Sinopharmmal oltott idősek esetében meg kell vizsgálni, van-e ellenanyag. Szerinte ezt szervezett keretek között, ingyenesen kellene tesztelni. Úgy véli, a tüskefehérje elleni antitest jelenlétét kellene vizsgálni, mert csak ez biztosít kellő védelmet a vírussal szemben. Akiről kiderül, hogy nincs a szervezetében ilyen, úgynevezett vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, de nem Sinopharmmal, hanem Pfizer vagy Moderna vakcinával – mondta.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is beszélt a harmadik oltás lehetőségéről szerdán az MTI-nek. Azt mondta, a krónikus – például onkológiai, vérképzési betegségben szenvedő – vagy immunszupresszív kezelésben részesülő – betegeknél lehet fontos, de erre nincsenek még klinikai vizsgálatok, és egységes szakmai álláspont sem alakult ki.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden egy rádióinterjúban még arról beszélt, hogy a kormány akár már szerdán dönthet a harmadik oltás kérdésben.

Neked Ajánljuk