Elon Musk 6 zseniális ötlete, amivel az egész emberiség életét megváltoztathatja – Portfolio

Egészségügy

Az egészségügyi innovációk között említhető a Neuralink, amely képes lehet a neuronok és egy okostelefon közötti információ átadására. Az érme méretű eszközt a koponyában kell elhelyezni és Musk szerint a haj alatt megbújó apró hegen kívül semmilyen nyomot nem hagy.

Musk célja az, hogy olyan készüléket gyártsanak, amely képes lesz kezelni súlyos agyi rendellenességeket, illetve elképzelhető, hogy a technológia segítségével a jövőben sérült idegszövetek is áthidalhatóak lesznek, így például a mozgásukban korlátozott emberek ismét járhatnak. A készüléket már kipróbálták disznókon, azt azonban még nem tudni, hogy mikor válik elérhetővé az eljárás az emberek számára.

Közlekedés

A Hyperloop egy olyan új közlekedési mód lehet a jövőben, amely mögött álló technológia alapja egy légritkított cső, amiben kapszulákban szállítják az utasokat, akár 1200 km/óra sebességgel. Ennek köszönhetően például egy New York és Washington közötti út a jelenlegi 6 óra helyett csupán 30 percet venne igénybe. A technológiát jelenleg Musk egyik jó barátja, a szintén ismert vállalkozó, Richard Branson teszteli a Virgin Hyperloop One projekt keretein belül.

A Hyperloop egyik csöve Nevadában az első tesztelés alkalmával. Fotó: David Becker/Getty Images

Autóipar

Elon Musk legismertebb vállalata az amerikai székhelyű Tesla, amely elektromos autókat tervez, gyárt és dob piacra. Musk azért hívta életre ezt a projektjét, hogy bebizonyítsa, az elektromos autók igenis felül tudják múlni a belsőégésű motorral szerelt járműveket. 

The Elon Musk bemutatja az Tesla Model X-et a kaliforniai Fremontban. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

A cég alapvetően változtatta meg az évtizedes vásárlási szokásokat a személygépjárművek tekintetében. Emellett innovatív megoldásokat dolgozott ki arra, hogy miképp lehet minimalizálni a költségeket és a gyártás során keletkező veszteséget.

Légi közlekedés és űrutazás

Musk repüléssel és űrhajózással foglalkozó cége lassan ismertebb, mint az autógyártásra szakosodott Tesla. A SpaceX alatt futó Falcon 1 és Falcon 9 rakétákkal Elon Musk célja az, hogy gazdaságossá és elérhetővé tegye az űrutazást és lehetővé váljon a Mars emberiség általi kolonizációja is a jövőben.

A cég eddig hat darab teherszállító rakétát lőtt ki sikeresen a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA pedig szerződéses együttműködést ajánlott neki arra, hogy fejlesszen ki olyan űrhajókat, amelyek embereket is képesek szállítani. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA egy magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót, amelyre sor is került 2020 májusában.

Mesterséges intelligencia

Musk társalapítója a 2015 decemberében indult OpenAI nevű cégnek is, amely a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozik. A vállalat célja egy olyan számítógép létrehozása, amely terveik szerint képes minden tekintetben túlszárnyalni egy emberi agy képességeit, emellett külön hangsúlyt fektet a biztonságra és az átláthatóságra.

Egy olyan eszköz lesz, amely képes kombinálni Curie, Turing és Bach tudását. Olyan problémákat szeretnénk megoldani vele, mint a klímaváltozás, az egészségügy vagy a személyre szabott oktatás

– áll a vállalat közleményében.  

Egészen 2019-ig egyébként az OpenAI nonprofitként működött, mivel azonban ebben a formában nem tudták bevonni azt a mennyiségű tőkét, amely a hatékony működéshez szükséges, változtattak a működésükön. Jelenleg a Microsofttal együttműködésben igyekeznek olyan terméket a piacra dobni, amely lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia valamennyiünk életét jobbá tegye.

Telekommunikáció

A milliárdos vállalkozó eddig sikeresen terjeszkedett új piacokra, gyökeresen változtatott meg már meglévő iparágakat, most pedig a globális telekommunikációs szektor forradalmasítását tűzte zászlajára a SpaceX Starlink nevű internetprojektjének műholdjai segítségével.

A Starlink-projekt arra irányul, hogy több ezer műhold között váljon lehetővé internetes kapcsolat. Ez egy olyan mega-konstellációt eredményezne, amely képes nagy sebességű internetet biztosítani felhasználóknak a világ bármely pontján.

Címlapkép forrása: Britta Pedersen-Pool/Getty Images

Neked Ajánljuk