Ellepték a magyar háziasszonyok a tőzsdét, ezt a tempót már az állampapírok sem tudják követni – Portfolio

A magyar megtakarítási piac aktualitásairól bővebben is beszél Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Portfolio szeptember 22-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz te is! Részletek:

Közel 15 ezermilliárd a három legnépszerűbb kategóriában

Az MNB friss, értékpapír-piaci statisztikái szerint a magyar háztartások már közel 15 ezer milliárd forintot tartanak a három legnépszerűbb értékpapír kategóriában: állampapírokban, befektetési alapokban és részvényekben (a bankbetéteket most nem soroljuk ide).

Ezek közül

  • állampapírokban van a legtöbb, összesen 9723 milliárd forintos megtakarítás július végével bezárólag. Ez azt jelenti, hogy a kategória idén eddig már 587 milliárd forinttal hízott.
  • A második legnépszerűbb termék a befektetési alapoké, ezekben 4289 milliárdot kezeltek a szolgáltatók július végén a magyar lakosságnak, 257 milliárddal többet, mint tavaly év végén.
  • Nagyot mennek a részvénybefektetések is, amelyekben már 928 milliárdnyi megtakarítás van, tehát 153 milliárddal több, mint december végén.

A százalékos növekedést tekintve a részvénybefektetések értéke mutatja a legnagyobb ugrást, a kategória idén szerezte meg a benne kezelt vagyon ötödét (közel 20%-os a bővülés).

Az állampapírok és a befektetési alapok lakossági vagyona pedig egyaránt 6,4%-kal nőtt idén.

A részvényeknél érdemes külön megjegyezni, hogy a vagyongyarapodás kétharmada a befektetéseken elért hozamoknak köszönhető.

A három kategória közül júliusig az állampapírok gyűjtötték a legtöbb, összesen közel 600 milliárd forintnyi friss megtakarítást, őket a befektetési alapok követik 142, majd a részvények 39 milliárddal.

A legfrissebb adatok szerint

a lakosság kezében van a magyar államadósság 26%-a, így a hitelintézetek mögött a háztartások a legnagyobb hitelezői az államnak.

Mi a helyzet NYESZ és TBSZ fronton?

A kedvező tőkepiaci hangulat más megtakarítási eszközök állománynövekedését is elősegítette. Bár az MNB már csak negyedévente közli, érdemes egy pillantást vetni a NYESZ és TBSZ-számlák alakulására is itthon. A Tartós Befektetési Szerződésekben elhelyezett megtakarításos összege június végén már meghaladta a 3000 milliárd forintot, ami 8,4%-os bővülés az év első hat hónapjában, a tavalyi második negyedévhez képest pedig már közel 13%-os növekedésről beszélhetünk. A TBSZ-en lévő megtakarítások értékének idei első féléves 8,4%-os bővülése annak tükrében még szembeötlőbb, hogy tavaly egész évben tudtak 6%-kal nőni az itteni megtakarítások.

A magyar megtakarítási piac aktualitásairól bővebben is beszél Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Portfolio szeptember 22-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz te is! Részletek:

Ebben pedig egyértelműen szerepet játszhat a részvénypiacok jó teljesítménye és az, hogy a tavaly tavaszi koronavírus-válság óta láthatóan megnőtt a lakosság részvényvásárlási kedve.

A TBSZ-számlák száma viszont évről évre csökken, ebben nyilván nem segített az sem, hogy a lakossági állampapírok kamatadó-mentesek lettek (a kamatoptimalizálás miatt már nem szükséges azokat TBSZ-en tartani). Bár idén látszik némi megugrás a számlanyitásokban, ami egyébként duplájára a tavalyi hasonló időszakinak, a nagy kérdés, hogy hány TBSZ jár le év végén és ebből mennyit újítanak meg, illetve mennyi új számlát nyitnak a magyarok.

Miről szól a TBSZ?

TBSZ-en megtakarítani 2010 óta van lehetőség. A konstrukció 5 éves futamidővel bír, és azért népszerű sok befektető körében, mert az ezen tartott befektetések az 5 év eltelte után mentesülnek a 15%-os kamatadó megfizetése alól. Korábban még 6%-os ehót is fizetni kellett az idő előtti feltörés esetén, de ezt 2017-ben eltörölték.

A jelenlegi szabályok szerint ha 3 év letelte után nyúlunk hozzá a befektetéshez, akkor 10% kamatadót kell fizetni, az 5 éves időtáv lejárta után pedig kamatadó-mentesen vehetjük fel a megtakarításon elért hozamot.

A Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) megtakarítási állományában is volt egy jelentősebb ugrás a tavalyi utolsó, illetve az idei első negyedévben, ezzel a konstrukcióban június végén 460 milliárd forint megtakarítás volt. A NYESZ-számlák népszerűsége azonban a 20% adókedvezmény ellenére is megcsappant, ezt bizonyítja a számlaszámok folyamatos csökkenése.

Pedig a NYESZ-nek is megvannak az előnyei, ezt az alábbi összehasonító táblázat foglalja össze:

Növekedési Kötvényprogram: beindultak a vállalatok

A hazai értékpapírpiac egyre hangsúlyosabb eleme a vállalati kötvény. Miután augusztusban elindult az MNB Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Programja a jelzálogbankok számára, a Monetáris Tanács augusztus végi ülésén a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét 400 milliárd forinttal 1550 milliárd forintra emelte. Folytatódtak tehát a kötvénykibocsátások (főleg jórészt az MNB és a bankok által finanszírozott Növekedési Kötvényprogramban), így miközben a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 2020 márciusától 2021 júniusáig csak 347 milliárd forinttal nőtt (a moratórium hatásával együtt), a kibocsátott kötvényállományuk ezen időszak alatt 1234 milliárd forinttal bővült (erről részletesen itt írtunk). Július végén a vállalatok által kibocsátott kötvényállomány már 2328 milliárd forinton állt, ami egy év alatt 128%-os növekedés jelent.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk