Eljött a Fed által várt fordulat az Egyesült Államokban? – Portfolio

A nyitott álláshelyek száma 10,05 millió volt az Egyesült Államokban augusztusban, ami 10% körüli visszaesést mutat a júliusi 11,17 millióhoz képest – írja a CNBC az amerikai munkastatisztikai hivatal adatai szerint.

Nem ez volt az első adat, amely a munkaerő-kereslet visszaesésére utal. Tegnap érkezett az ISM BMI az amerikai feldolgozóiparról, amelynek egyik fontos alindexe, a foglalkoztatottsági index meredeken esett, és jóval a recessziós tartományba csökkent.

Az amerikai munkaerőpiac az előző hónapokban szélsőségesen feszes volt, a munkaerő-kereslet jócskán meghaladta a kínálatot, a munkanélküliek száma messze elmaradt a betöltetlen álláshelyek számától. Az egyensúly augusztusban sem állt helyre, de a fenti adatközlés szerint már mérséklődhetett a munkaerőhiány a tengerentúlon.

A Fed a monetáris szigorítás egyik fontos elemének nevezte meg a munkaerőpiaci egyensúly helyreállítását, a munkavállalók jó alkupozíciója ugyanis felveri a béreket, ezzel együtt pedig az inflációs nyomást.

A munkaerőpiaci adatokat ezért szorosan figyeli a piac, a tegnapi BMI-közlés például fordulatot hozott a részvénypiacokon és a devizapiacon is, a dollár a hírre gyengülésnek indult, ez enyhítette a nyomást a forinton is. Kiemelt fontosságú lesz a pénteki szeptemberi foglalkoztatottsági adat, amely megerősítheti az eddigi vélekedést az amerikai munkaerőpiac lehűléséről.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk